Narodna biblioteka u Bijelom Polju je decenijama pri ruci ljubiteljima dobre knjige, osnovcima, srednjoškolcima, studentima i postdiplomcima. I rijetko na koju knjigu u ovoj biblioteci padne prašina. Jer, malo je onih koji nijesu uspjeli da nađu ono što ih zanima na policama ove biblioteke, ali za što bliži kontakt sa čitaocima, ova biblioteka ima i „Infobus“pokretnu biblioteku koja obilazi okolna sela.


Narodna biblioteka u Bijelom Polju funkcioniše u okviru Centra za kulturu. Direktor Izet Erović ističe da aktivnosti biblioteke nijesu samo nabavka i pozajmljivanje knjiga na čitanje, već izdavačka djelatnost i promocija knjiga.

– U Bijelom Polju se odvajkada poštovala pisana riječ. Oduvijek su se ovdje rađali dobri pisci, kao što su Risto Ratković, Ćamil Sijarić, Miodrag Bulatović, Ismet Rebronja i drugi. Biblioteka je oduvijek vodila računa i pomagala lokalne pisce. Takođe, tu je i kada treba organizovati promociju knjige ili književno veče. U biblioteci radi mlad i obrazovan kadar, koji se uspješno nosi sa svim radnim zadacima, ističe Erović.

A taj mladi kadar predvodi rukovodilac biblioteke Edin Smailović. On ne propušta simpozijume i okrugle stolove iz oblasti bibliotekarstva u zemlji i inostranstvu i zalaže se za digitalizaciju biblioteke.

– Jednostvano, živimo u vremenu kada je digitalizacija neophodna, kada ljudi žele da dobiju informaciju pritiskom na dugme, i sve mora tome da se prilagodi, kaže Smailović, ističući da biblioteka raspolaže bogatim i raznovrsnim fondom knjiga. „Nastojimo izaći u susret svim korisnicima i trudimo se u skladu sa našim mogućnostima da to i uradimo. Uspijevamo da naše korisnike obradujemo sa najaktuelnijim izdanjima koje smo i ove godine nabavili na sajmovima knjiga. Takođe, uspijevamo da obezbijedimo program za školsku lektiru za osnovne i srednje škole, što je naročito bitno s obzirom da školske biblioteke u bjelopoljskoj opštini raspolažu malim fondom knjiga“, priča Smailović.

Narodna biblioteka u Bijelom Polju ima zavičajno odeljenje, pozajmno ili opšte odjeljenje, pokretnu biblioteku „Infobus“ i internet centar sa čitaonicom, dok bibliotečki fond raspolaže sa fondom „Infobusa“, fondom biblioteke i odnedavno fondom biblioteke za slijepa i slabovidna lica.

– Fond biblioteke sardži 50.688 bibliotečkih jedinica, fond „Infobusa“ 7.081 bibliotečkih jedinica, a fond biblioteke za slijepa i slabovidna lica 32 knjige u formatima prilagođenim za ovu populaciju. Znači, ukupan fond biblioteke je 57.801 bibliotečkih jedinica. Biblioteka je umrežena u sistem cobiss i do sada imamo preko 2.500 zapisa u tom sistemu. Čitaonica raspolaže sa 10 čitaoničkih mjesta i broji preko 600 članova, istakao je Smailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari