Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je juče na po osam godina zatvora bivše pripadnike Vojske Republike Srpske Neđeljka Sovilja i Rajka Vekića, zbog ratnog zločina protiv jednog civila u Bosanskom Petrovcu. Oni su osuđeni da su 21. decembra 1992. u Bosanskom Petrovcu ubili Mehmeda Hrkića iz tog mesta, u šumi na putu ka njegovoj kući.


Predsednik sudskog veća sudija Dragan Mirković rekao je, obrazlažući presudu, da sud nije mogao da prihvati odbranu optuženih da su „bili samo u prolazu“ i da su kasnije saznali da je Hrkić ubijen. „Bili ste svesni da je Mehmed Hrkić civil i da ne učestvuje u borbi, a ipak ste izvršili ubistvo“, rekao je sudija Mirković. Ovaj predmet je putem međunarodne pravne pomoći dostavljen srpskom Tužilaštvu za ratne zločine iz kantonalnog suda u Bihaću, a optužnica je podignuta avgusta 2012.

– Sud je ispravno utvrdio činjenično stanje. Ovo je još jedan pravosudno zabeležen zločin nad civilima. Kada dobijemo pismeni otpravak presude, razmotrićemo da li ima osnova za žalbu, rekao je Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari