Predsjednik pljevaljske opštine dr Filip Vuković najavio je nedavno da će lokalna uprava i ove godine izdvojiti značajna sredstva za razvoj seoskog područja. Prema njegovim riječima, kao i u prethodnoj i ove godine, prioriteti će biti izgradnja puteva, poboljšanje vodosnabdijevanja i subvencije poljoprivrednim proizvođačima.

Vuković je rekao da će opština i tokom 2009. godine subvencionirati sa po pet centi proizvođače koji mlijeko predaju mljekarama i ocijenio da je ta mjera preduzeta prvi put prošle godine, bila efikasna.

– Broj kooperanata je, prosječno, uvećan za oko jedan i po put dok je otkup mlijeka povećan dva i po puta. Iz budžeta kooperantima je na ime subvencije tokom prošle godine isplaćeno oko 130.000 evra, za oko 2,5 miliona litara otkupljenog mlijeka – rekao je Vuković. On smatra da je u odnosu na raniji period situacija u pljevaljskim selima danas znatno bolja, ali da je potrebno još puno ulaganja s obzirom na višedecenijsku zapostavljenost i zaostatak u razvoju ruralnog područja. „Prioritet će nam biti razvoj i modernizacija putne infrastrukture i rekonstrukcija i gradnja postojećih i novih vodovoda u čemu ćemo i ove godine imati veliku podršku Vlade Crne Gore“, kazao je Vukovići dodao da će opština ove godine finansirati izvođenje završnih radova na najvećem seoskom vodovodu „Petrova česma“ kako bi taj infrastrukturni objekat dobio upotrebnu dozvolu i počeo da radi.

– Lokalna vlast ima potpuno jednak odnos prema svim djelovima opštine, pa će se s tim u vezi, i ove godine radovi izvoditi u skoro svim seoskim mjesnim zajednicama. Lani je u seosku infrastrukturu iz budžeta i uz podršku Vlade uloženo preko dva miliona evra, a ove godine taj iznos će biti dva do tri puta veći, pošto će samo u gradnju puta Kosanica – Bobovo biti uloženo oko četiri miliona evra – zaključio je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari