Fudbaleri Brazila uspeli su tek u drugom poluvremenu da slome otpor selekcije Severne Koreje i zabeleže pobedu na premijeri u Južnoj Africi – 2:1 (0:0). Majkon je u 55. minutu doneo prednost svom timu, koju je u 72. minutu udvostručio Elano, da bi konačan rezultat postavio Ji Jun Nam dva minuta pre kraja meča.


Brazil – Severna Koreja 2:1 (0:0)

Strelci: Majkon 55, Elano 72 – Ji Jun Nam 88. Stadion: Elis park. Gledalaca: 52.200. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska). Žuti kartoni: Ramirez (Brazil).

Brazil: Žulio Cezar, Majkon, Lusio, Žuan, Bastos, Žilberto Silva, Melo (od 84. Ramirez), Elano (od 73. Alveš), Kaka (od 78. Nilmar), Robinjo, Luis Fabijano.

Severna Koreja: Ri Mjong, Ča Jong, Pak Čol, Pak Nam, Ri Kvang, Mun In (od 80. Kim Kum), Ri Jun, Ji Jun, Hong Jong, An Jong, Jong Tae.

 

Brazilci su bili bolji rival tokom cele utakmice, što se i očekivalo, ali srčanost, borbenost i želja za nadigravanjem Severnokoreanaca su za svaku pohvalu. Igrač meča bio je Elano, koji je najpre asistirao Majkonu za vođstvo, a onda se i sam upisao u strelce. Desni bek „karioka“ je gotovo iz mrtvog ugla ciljao i pogodio između stative i golmana i rivala, pa je lopta završila u maloj mreži sa suprotne strane, a na istom mestu zakoprcala se i posle dodavanja Robinja i šuta Elana. Severnokoreanci su smanjili zaostatak u finišu susreta tako da nije bilo vremena za potpuni udarac petostrukom svetskom prvaku.

U drugom meču dana, koji su odigrale selekcije Obale Slonovače i Portugala, mreže su mirovale. Najbolju priliku za pogodak imali su Portugalci u 11. minutu kada je Kristijano Ronaldo šutirao sa 30 metara, ali je lopta završila na stativi. To je bio i jedini šut u okvir gola izabranika Karlosa Keiroša, dok su „slonovi“ uputili samo jedan više. Od derbija grupe G i petog dana takmičenja na Mundijalu očekivalo se mnogo više, a najbolji igrač afričke selekcije Didije Drogba odigrao je samo poslednju četvrtinu susreta i to sa longetom na ruci koju je polomio tokom pripremnom duela sa Japanom.

Za iznenađenje dana pobrinuli su se fudbaleri sa Novog Zelanda, koji su pogotkom Vinstona Rida u sudijskoj nadoknadi uspeli da anuliraju prednost Slovaka i stignu do prvog boda u svom drugom nastupu na Mundijalu. Robert Vitek je u 50. minutu na debiju Slovačke na Svetskom prvenstvu doneo prednost svom timu, ali su im uporni „Ol vajtsi“ otkinuli dva boda na premijeri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari