Hvatanje bodovnog priključka ili novo gubljenje koraka s odbeglim tandemom Belgija – Hrvatska. Najbolja fudbalska selekcija Srbije već posle tri kola kvalifikacija došla je na raskrsnicu, a od ishoda večerašnjeg regionalnog derbija A grupe s reprezentacijom Makedonije zavisi s kojim će šansama nastaviti borbu za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Makedonija – Srbija

Stadion: Filip Drugi. Kapacitet: 34.000 mesta. Sudija: Bas Nihjujs (Holandija).

MAKEDONIJA: Bogatinov, Georgijevski, Lazevski, Noveski, Šikov, Šumulikovski, Demiri, Tričkovski, Ristić, Hasani, Ibraimi.

SRBIJA: Brkić, Ivanović, Biševac, Nastasić, Kolarov, Ignjovski, Stevanović, Tošić, Tadić, Sulejmani, L. Marković (Šćepović).

 

Remi pa čak ni poraz od nekadašnje jugoslovenske republike ne bi „zelenu“ ekipu selektora Siniše Mihajlovića izbacili iz mundijalskog „ringa“, ali bi je stavili u još podređeniji položaj u odnosu na objektivno jače timove s vrha tabele, zbog čega „orlovima“ nema druge nego da pokušaju doneti ceo „plen“ iz Skoplja. I toga su savršeno svesni pa ne žele da rasipaju toliko potrebnu energiju osvrtanjem na gomilu neiskorišćenih gol prilika i olako primljene pogotke u debaklu protiv Belgijanaca, prošlog petka u Beogradu.

– Nerealno ubedljiv poraz od Belgije nije previše uticao na našu psihu, a još manje na naše ambicije u ovim kvalifikacijama. Ne bi valjalo da su izgubljeni bodovi bili ispraćeni lošom igrom. U poslednjih pola sata nismo delovali i ponašali se timski, ali smo čitavih 60 minuta pre toga bili odlični. I stvorili dosta šansi, koje na žalost nismo umeli da iskoristimo. Ovog puta će biti drugačije. Mora – obećava selektor srpskog tima Siniša Mihajlović, koji je posle tog neuspeha neočekivano i bez dovoljno jake argumentacije prst upro u najiskusnije pojedince, kapitena Branislava Ivanovića i njegovog prvog zamenika Aleksandra Kolarova, spočitavši im bespotrebno srljanje u napad.

Strateg našeg tima ne računa na dobrodošlicu domaćina i njihovih temperamentnih navijača, koji takođe u ovih 90 minuta traže iskupljenje za ispuštene remije s Hrvatima, u Zagrebu i Skoplju.

– Dolazimo u prijateljsku zemlju, ali ne očekujemo prijateljski tretman na terenu. Protivniku je potrebna pobeda koliko i nama i sigurno će učiniti sve da se „izvadi“ protiv Srbije. Biće to velika borba i težak meč za dobiti – jasno je Mihajloviću, koji olakšavajuću okolnost ne traži ni u tome što Makedonci ne mogu da računaju na svoju prvu zvezdu i najvažnijeg pojedinca Gorana Pandeva.

– Pandev je strašan golgeter, ali Makedonija ima još kvalitetnih napadača, željnih dokazivanja i pobede. Najzad, strelac može biti bilo ko. Dole su svi jednaki, 11 na 11, pa ko bude bolji. Ja verujem da su to momci koje vodim – optimista je najodgovorniji čovek s klupe „orlova“, sklon stalnim korekcijama startne jedanaestorke, pa je za očekivati da i večeras izmeša „karte“.

Ni devetnaestogodišnji standardni štoper Matija Nastasić ne pravi pitanje oko imena igrača koje će čuvati sa ostatkom zadnje linije.

– Nebitno je na koga ćemo motriti, već da ih zaustavimo. Moramo ih sprečiti da nam ugroze gol, nas četvorica pozadi, uz pomoć ostatka ekipe. Ne smemo ponavljati greške u defanzivi iz utakmice sa Belgijom – upozorava prvotimac Mančester sitija i Srbije, koja je na Zvezdinom stadionu imala problema i s realizacijom.

– Svesni smo da bismo ovom pobedom neutralisali loš rezultat protiv Belgije, ali ne smemo žuriti i juriti. Umemo da uđemo šansu, samo moramo biti skoncentrisaniji pri završnom udarcu. Umemo i da se branimo, međutim moramo opreznije i timskije reagovati u nekim situacijama. Nadam se da je lekcija naučena i da ćemo u raditi ono zbog čega smo došli u Skoplje – nada se trijumfu krilni vezista gostiju i holandskog Tventea Dušan Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari