Mlada fudbalska selekcija Srbije nalazi se na raskrsnici. Pobeda u današnjem meču sa domaćinom vodi ih u polufinale Evropskog prvenstva u Švedskoj, a remi ili poraz vraćaju kući mnogo pre raspleta borbe za medalje. Pošto su protiv Italije i Belorusije prokockali priliku da pre poslednjeg kola takmičenja u grupi A prebrinu plasman u završnicu, „orlići“ su prinuđeni da se protiv Vikinga bore za slamku spasa.

Žuto-plavi nemaju ni izbliza kvalitetne igrače i rejting kao naš tim, ali imaju prednost domaćeg terena i publike i nisu opterećeni trijumfom, jer ih i nerešen rezultat ostavlja na drugoj poziciji. I daju golove, što pulenima Slobodana Krčmarevića već 180 minuta ne polazi za nogom. Šveđani su dali čak pet „komada“ Belorusima i jedan, utešni pogodak u porazu od Italije, dok su Srbi (sa)čuvali i svoju i tuđu mrežu u duelima s istim rivalima. Zato će naša reprezentacija prvi put od početka turnira u startnoj postavi imati jednog klasičnog napadača – Veljovića, kojem će pripasti centralno mesto u navalnoj trojci, između Sulejmanija i Tošića, a ispred veznog trilinga Fejsa, Smiljanić, Kačar, zaduženog za ubacivanje iz tzv. drugog plana i kvarenje, mahom defanzivne, igre protivnika, predvođenog zvezdom Groningena Bergom.

– Nema tu mnogo mudrosti, ako hoćemo u polufinale moramo dati gol više od Šveđana. Do sada nismo imali većih problema u defanzivi, mada su mnogi predviđali da će nam taj segment igre biti najtanji, ali su, neočekivano, izostali prava kombinatorika i realizacija u ofanzivi. Krajnje je vreme da spojimo te dve stvari, budemo najjači kada je najteže i uradimo ono što su svi od nas tražili pre početka šampionata. Pritisak je ogroman, ali verujem da su naša želja i kvalitet još veći – smatra kapiten branioca srebra sa prošlog EP Milan Smiljanić, akter obe baraž utakmice sa Šveđanima u prethodnom kvalifikacionom ciklusu, kada je tim Miroslava Đukića u Novom Sadu glatko izgubio (0:3), a onda u revanšu slavio sa senzacionalnih 5:0.

Ljubomir Fejsa ne pravi pitanje oko suparnikove taktike, svejedno mu je da li će Švedska ići na remi ili tražiti trijumf pred punim tribinama, jer Srbija, u oba slučaja, mora izaći kao pobednik.

– Prostudirali smo njihovu igru i igrače. Jasno nam je gde ih možemo udariti, čega se treba čuvati i, pre svega, šta je potrebno ispraviti u našoj igri iz prošla dva susreta. Drugo poluvreme duela sa Italijom putokaz je koji bi trebalo slediti, ostalo je do srca i glave – kaže, u obavljanju odbrambenih zaduženja, za sada odlični reprezentativac Srbije.

Veljović od prvog minuta

STADION: Novi stadion u Malmeu. KAPACITET: 21.000 mesta. SUDIJA: Pedro Proensa (Portugal).

SRBIJA: Brkić – Tomović, Pejčinović, Vuković, Petković – Fejsa, Smiljanić, Kačar – Sulejmani, Veljović, Tošić. Selektor Slobodan Krčmarević.

ŠVEDSKA: Dahlin – Lustig, Bjorsmur, Johanson, Bentson – Svenson, Elm, Bajrami, Vernblom – Berg, Toivonen. Selektori Tomi Sonderberg i Jorgen Lenartson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari