Pobeda se uglavnom ne komentariše u negativnom kontekstu, ali kada je ostvarena na neubedljiv način protiv znatno slabijeg rivala, onda su zabrinutost čitave javnosti i jasna kritika sasvim opravdani. Košarkaši Srbije savladali su selekciju Slovačke (87:62) uoči poslednja dva kola i odlučujuća duela sa Estonijom i Izraelom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Trijumf izabranika Dušana Ivkovića zapravo je sa „dva lica“, jer osim upisanih bodova malo toga pozitivnog je viđeno u dupke punoj hali u Zrenjaninu.


SRBIJA – SLOVAČKA 87:62

(22:10, 20:15, 23:19, 22:18)

Hala: Dvorana u Zrenjaninu.

Gledalaca: 3.100. Sudije: Bulto (Španija), Biričik (Turska), Kunošić (BiH).

Srbija: Teodosić 3 (4as), Tepić 6, Rašić 7, Paunić, Bjelica 11, Savanović 8, Krstić 3 (4as), Anđušić 5 (4as), Erceg 10, Mačvan 4 (8sk), Nedović 20, Štimac 10 (9sk).

SlovaČka: Pandula 8, Vido 4, Jas 1, Bilik 16, Vojtek 9, Sikora, Moravek 4, Batka 6, Mrvis 5, Nuber 9.

 

Činjenica da su Slovaci doputovali bez trojice najkvalitetnijih igrača, uključujući najboljeg strelca u čitavim kvalifikacijama Antona Gavela, kao da je dodatno opustila Krstića i saigrače. Umesto agresivne igre u odbrani, na ivici faula, konstantnog pritiska spoljne linije i brojnih kontranapada, u većem delu meča viđena je nedovoljno koncizna igra srpskog tima, bez jasne vizije. Selektor Ivković imao je konstantne primedbe na igru u odbrani njegovih izabranika. Insistirao je na većoj agresivnosti, boljoj komunikaciji, ali povratan efekat od strane igrača nije dobio. Srećom, Slovačka je bila isuviše slab rival da bi u rezultatskom smislu ugrozila domaćina, međutim i njihov pristojan otpor bio je u pojedinim momentima „viša matematika“ za selekciju Srbije.

Izrotirao je Ivković svih 12 igrača. Pokušao je da što više odmori Krstića i Teodosića, ali je morao da upotrebi dvojicu najboljih igrača, naročito početkom treće deonice kada dva minuta domaćin nije postigao koš. Svaki put kada bi ušao u igru Nedović bi ubrzao ritam, lako probijao rivalsku spoljnu liniju i olakšao plejmejkerima da upotrebljivim pasovima iskušaju njegov odraz i atleticizam. Sa par prodora i zakucavanja Nedović je bio zaslužan što je prednost Srbije uglavnom bila oko 20 poena razlike. Bjelica i Štimac su u napadu ofanzivnim skokovima i solidnom kretnjom zaslužili prelaznu ocenu, ali su kolektivno svi podbacili u odbrani. Iako je rival ubedljivo savladan, brojni propusti u defanzivi, previše oscilacija i nedovoljna osmišljenost u napadu sada su već postali hroničan problem u selekciji Srbije. Veliko je pitanje kako će tim nadoknaditi nedostatke do subote i gostovanja selekciji Estonije, koja sigurno neće biti ljubazan domaćin, jer će imati svoju pozitivnu računicu.

Problem sa intoniranjem „Bože pravde“

U toku intoniranja himne „Bože pravde“ došlo je do tehničkog kvara. Publika se nije dala zbuniti, tako da je posle kraćeg komešanja „na suvo“ otpevala refren, čemu su se pridružili i svi članovi srpskog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari