Prema preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora koji su juče održani u Beču, do sada vodeće velike partije Socijaldemokratska (SPO) i Narodna stranka (OVP) zabeležile su pad popularnosti.

SPO je dobila 29,71 odsto glasova, ili 5,6 odsto manje nego 2006. godine, a OVP 25,61 odsto, ili 8,7 odsto manje glasova u odnosu na prethodne izbore i pala je na najniži nivo u svojoj istoriji.

Krajnje desna, Slobodarska stranka (FPO) postignutim rezultatom može biti više nego zadovoljna, jer je s povećanjem podrške od 7,9 odsto i osvojenih 18,01 odsto glasova postala politička snaga na koju u posleizbornim kombinacijama o formiranju koalicije treba ozbiljno računati. Drugi pobednik je ultra desničar Jerg Hajder i njegov Savez za budućnost Austrije (BZO), koji se od 4,11 odsto glasova dobijenih 2006, što je bio minimum za ostanak u parlamentu, popeo na čak na 11,0 odsto. Pokret Zelenih, do nedavno treća po snazi politička snaga, sa 9,8 odsto pao je na poslednje, peto mesto.

Više od 6,3 miliona Austrijanaca imalo je pravo glasa na ovim izborima, a prvi put je bilo omogućeno i glasanje mladima od 16 godina starosti. Šef austrijske diplomatije Ursula Plasnik ocenila je juče reagujući na rezultate da se Austrija nalazi pred dramatičnom promenom političke scene. „Meni, kao ministarki inostranih poslova, važno je da li Narodna partija i Zeleni imaju moć da u parlamentu onemoguće antiaustrijske promene Ustava. U suštini, rečje o evropskom i međunarodnom položaju Austrije u sve težem dobu“, navodi se u njenom saopštenju. Plasnikova, takođe, smatra da treba osigurati „aktuelnu poziciju“ i kursu za koji se zalažu protivnici „suprotstaviti jasan proevropski stav“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari