Kostolčanin Ivan Likar rođen 1977. godine u Kosovskoj Mitrovici, studirao engleski jezik i književnost, objavljivao je pesme i priče u književnim listovima i časopisima.

Dobitnik je jedne od nagrada Međunarodnog festivala poezije „Smederevska pesnička jesen 2007“. Za ključno u životu smatra susret sa zagonetnom osobom, u koji je na neobičan način bila umešana Šekspirova ličnost i delo, što ga, kako kaže, uz brojne čudne događaje, na izvesno vreme sasvim udaljava od poezije.

-Taj susret je mogao biti poguban, na način sna, i zato postaje moja opsesija, traganje kroz ceo svet za tom osobom. Posle svega, postavlja se pitanje: „…šta je gore: da pretrpite sve bede kroz koje smo prošli svi mi – ili da sedite i da ne radite ništa?“ (Volter, Kandid). Pesme iz zbirke „Putovao sam u prestonicu magije“ govore o pobedi ljubavi nad magijom. To su pesme o detinjstvu na jugu, dobroti, mladosti, magiji koja samo privremeno zarobljava pesnika i njegovu kratku mladost letnjim danom, o izgubljenom svetu slobode, o mukotrpnom lutanju kroz svet i od jedne do druge zvezde, o iskupljenju koje se traži i nalazi u samilosti i ljubavi.

„Tvoji su snovi stariji od svemira.

Zlate se kupole, u osvit stvaranja, kao u simfoniji.

Ovde nastaje svet.

Putovao sam u prestonicu magije, i u njoj bio jedan jedini

dan.

Sada sam razvio zastavu lepote.

Zbog čega ratuju izgubljeni narodi?

Njihovi gradovi, srušeni i ledni, još stoje u pustinji,

kao tvoje odsustvo…“

Ono što smatra važnim da se zna, nikada nije lagao u poeziji, i da za sve napisano postoje brojni svedoci. Voleo bi da veruje da to što se sada događa predstavlja pobedu ljubavi nad svetom jer, misli da je našao nekog ko neodoljivo liči na osobu sa kojim nikada nije ni smeo da se sretne, kao Orfej koji je konačno iz podzemlja izveo Euridiku. Pobediti sve koji su bili protiv te ljubavi, to je pobeda u ime dobrote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari