Američki predsednik Džordž Buš branio je u govoru povodom 4. jula, Dana nezavisnosti, ratnu politiku u Iraku, ističući da ceni žrtve američkih trupa, ali da sada nije vreme da se one vrate kući. Buš je rekao da pobeda u Iraku zahteva „više strpljenja, hrabrosti i žrtvovanja“. „Ukoliko bismo napustili Irak pre nego što je posao obavljen, teroristi protiv kojih se borimo ne bi proglasili pobedu i položili svoje oružje.

Američki predsednik Džordž Buš branio je u govoru povodom 4. jula, Dana nezavisnosti, ratnu politiku u Iraku, ističući da ceni žrtve američkih trupa, ali da sada nije vreme da se one vrate kući. Buš je rekao da pobeda u Iraku zahteva „više strpljenja, hrabrosti i žrtvovanja“. „Ukoliko bismo napustili Irak pre nego što je posao obavljen, teroristi protiv kojih se borimo ne bi proglasili pobedu i položili svoje oružje. Oni bi nas dovde pratili“, rekao je predsednik SAD.
Publika je pozdravila svrgavanje Sadama Huseina, kao i januarsku odluku predsednika da pošalje dodatnih 28.000 američkih vojnika u Irak u cilju suzbijanja nasilja i podsticanja Iračana da postignu politički sporazum između šiita, sunita i kurda. Rat koji je ušao u petu godinu odneo je živote više od 3.580 američkih vojnika. Ofanziva u Bagdadu i oblastima na severu i jugu povećala je gubitke SAD, iako je broj bombaških napada i nereda u gradu opao tokom prethodnih dana. „Teška je to borba, ali ne bih tražio od trupa da idu u rat na sopstvenu štetu da borba nije od suštinskog značaja za bezbednost SAD,“ rekao je Buš. Buš je zahvalio muškarcima i ženama vojnicima koji služe u inostranstvu i njihovim porodicama, kao i deci koja su na svečanom događaju s njim recitovala Zakletvu na vernost. On je iz novina koje datiraju iz 1777. čitao članak o proslavi Dana nezavisnosti u Filadelfiji, kada su ljudi nazdravljali demokratiji i slavili uz vatromet. Posle govora Buš se vratio u Belu kuću da posmatra vatromet i pripremi se za današnju proslavu svog 61. rođendana u društvu prijatelja i članova porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari