Imao je Partizan ubedljivijih, atraktivnijih i važnijih pobeda i partija u dugoj istoriji večitih derbija od subotnjih 2:1, ali poslednjih 90 i kusur minuta na stadionu Crvene zvezde imaju težinu kako nisu mnogi trijumfi „parnog valjka“ u prethodnih 136 komšijskih okršaja. Treće uzastopno slavlje na, godinama pre toga neosvojivoj, „Marakani“, šesti vezani meč sa najvećim sportskim rivalom bez poraza, identičan niz dobijenih utakmica u ovoj superligi i tanjenje bodovnog zaostatka za crveno-belima na dohvatljivih -1, samo su statistički okvir pravog malog podviga ekipe iz Humske.

– Odigrao sam dosta derbija u karijeri, ali mi je ova pobeda najdraža – iskreno je priznao kapiten crno-belih Nenad Đorđević, skromno ostajući nem na opštu konstataciju da odavno nije odigrao meč sa manje grešaka.

Havarija u kvalifikacijama za Ligu šampiona i mizerna izdanja u Ligi Evrope pokrenula su lavinu unutrašnjih sukoba, u kojem su letele teške reči i ostavke, a lična neprijateljstva u upravnom odboru i još uvek nezavršen rat za vlast u vrhu kluba stalno su se, kao bumerang, vraćali na teren.

– Ova pobeda vredi više od tri boda. Malo njih zna kroz šta smo sve prolazili u prethodna tri meseca, što zbog nekih dešavanja u klubu, što zbog evropskih neuspeha. Nije nam se dalo da budemo svoji, pravi – odahnuo je iskusni Mladen Krstajić, besprekoran u obavljanju štoperskih dužnosti i najpribraniji u „stani-pani“ situacijama po svoj tim, koji je gotovo celo drugo poluvreme odigrao bez isključenog Kneževića.

Kolektivna srčanost bila je, međutim, tek jedan od faktora koji su odlučili pobednika. Crno-belima je očigledno prošao štos s javnim prepuštanjem uloge favorita domaćinu, jer su se brojni debitanti s druge strane Topčiderskog brda previše uživeli u tu ulogu, olako prelazeći preko činjenice da su mnoge superligaške bitke dobili levim igrama i tesnim gol razlikama. One realnije Zvezdine pristalice složiće se i sa istinom da je Partizanov individualni kvalitet veći od onoga kojim raspolaže trener Petrović. Fudbal crno-belih nema nikakvu prođu van granica zemlje, ali ni veliku konkurenciju na ovim prostorima. Prevaga u brojnim tzv. duelima jedan na jedan samo ide u prilog ogromnoj prednosti u tržišnoj vrednosti ekipe trenera Stevanovića, izražene milionima evra.

– Sve vreme rezultatske krize, koja je iza nas, ponavljao sam da nismo mogli preko noći zaboraviti da igramo fudbal. Znaš ili ne znaš, nema tu velike filozofije. E, protiv lidera prvenstva pokazali smo svoju pravu vrednost. Kada je bilo najpotrebnije odigrali smo najpametnije, najtačnije i najborbenije – smatra, kao u stara vremena, pronicljivi i motivisani organizator igre Almami da Silva Moreira.

Veliku bitku na sredini terena vodili su i dobili i Fejsa i Ljajić. Prvome nisu baš svi pasovi bili tačni, ali je trčao za trojicu, trošeći se i na mestu zadnjeg veznog i na krilnoj poziciji, dok je drugi sve vreme radio ono što nikada nije voleo – uklizavao i vraćao se posle izgubljenih lopti. Usput demonstrirajući tehniku koja mu je donela dres velikog Mančester junajteda.

– Velika noć i pobeda za Partizan. Prerano su nas otpisali iz trke za titulu. Idemo dalje, u nove pobede – poručuje Adem Ljajić, kojem su ostale samo još četiri utakmice do kraja pozajmice u klubu koji ga je letos, za velike pare, prodao „crvenim đavolima“.

Nabrajanje zaslužnih za trijumf bilo bi nepotpuno bez pominjanja ofanzivne taktike trenera Stevanovića, čiji su igrači sve vreme dobro stajali na terenu, u svakom trenutku znajući šta im je činiti (na dušu može mu se staviti samo neostavljanje u svlačionici nervoznog Kneževića), na golu konačno sigurnog M. Božovića, u prvom poluvremenu pogotovo neprolaznog levog beka Lomića i naravno, napadačkog tandema Diara – Kleo. Prvi je počeo, a drugi, u „vatrenom krštenju“ protiv bivšeg kluba, zapečatio mrežu Stamenkovića. Brzina i spretnost Senegalca, sada već legendarnog Zvezdinog egzekutora, u kombinaciji sa snagom i jakim šutem Brazilca, doneli su već 27 golova u sezoni crno-belima, koji za tri dana nastavljaju takmičenje u J grupi Lige Evrope. Bez realnih šansi da baš protiv Tuluza prekinu višegodišnju nisku poraza u ligaškim fazama evropskih takmičenja, ali derbijevskom igrom ohrabreni na (makar) egal borbu u Francuskoj.

„Profiteri“ Stevanović i upravni odbor

Usred lobiranja za većinu među skupštinskim delegatima, ključ uspeha na izbornoj skupštini 21. decembra, pobeda u 137. večitom derbiju mogla bi biti vetar u leđa sadašnjoj upravljačkoj garnituri, predvođenoj njenim verovatnim novim (starim) predsedničkim kandidatom Draganom Đurićem, ali i argument više, do sada malobrojnim, zagovornicima ostanka Gorana Stevanovića na mestu šefa stručnog štaba.

„Grobari“, za koga navijate?

Najorganizovaniji ili najverniji, kako vole sebe pretenciozno da nazivaju, navijači Partizana ponovo su radili na štetu kluba u koji se toliko kunu. Zbog „tradicionalnog“ paljenja stolica na južnoj tribini Zvezdinog stadiona, crno-beli će opet puniti kasu večitog rivala i Fudbalskog saveza Srbije, a zbog istog varvarskog ispada mogli su trpeti igrači, jer je tek posle njihovih molbi „grobarima“ da prestanu s divljanjem, nastavljen meč. A ide gostovanje Tuluzu, čiji im fanovi nikada neće oprostiti bestijalno ubistvo jednog od njih – Brisa Tatona – u centru Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari