Prisebnost Vladimira Lučića prilikom odlučujućeg šuta na utakmici u Istanbulu, potvrdila je apsolutnu dominaciju crno-belih u duelu sa turskim velikanom. Da su kojim slučajem imali konstantnost kao u većem delu sinoćne utakmice sa Efesom, košarkaši Partizana mt:s ne bi došli u situaciju da se prvoj pobedi u Top 16 fazi raduju u poslednjem kolu (67:65). Bez povređenog kapitena Petra Božića, rasterećeni izabranici Vlada Jovanovića odigrali su dobar meč koji je bio bez rezultatskog značaja jer su obe ekipe ranije ostale bez šansi za plasman među osam najboljih ekipa na Starom kontinentu.


Efes – Partizan mt:s 65:67 (12:21, 22:16, 13:12, 18:18)

Hala: Sinan Erden arena. Gledalaca: 3.750. Sudije: Irazuelo (Španija), Mastr (Francuska), Gontas (Grčka).

Efes: Akijol, Rakočević 19, Roberts 9, Tunčeri 6, Torton 6, Gonlum 8, Arslan 2, Vujčić 4, Marej 3, Guler 8, Dadli.

Partizan mt:s: Džerels 8 (7 as), Kecman 8, Klobučar 5, Jaramaz, Lučić 4, Milosavljević, Katić 8, Džavaji 6, Bešović, Gist 3, Veseli 23, Đekić 2.

 

U takvim okolnostima jasno se videlo da crno-beli imaju kvalitet vredan najelitnijeg nadmetanja. Svestan da mu je ovo možda i poslednja evroligaška utakmica pred odlazak u NBA ligu nakon ovosezonskog drafta, na kome bi trebalo da zauzme jednu od prvih dvadeset pozicija, Jan Veseli je odigrao najzreliji meč na internacionalnoj sceni od kada nastupa za crno-bele. Čeh je bio najzaslužniji što su gosti u većem delu meča bili u rezultatskoj prednosti, koja je u pojedinim trenucima iznosila i desetak poena razlike. Partizan mt:s je kontrolisao skok, spoljna linija se dobro kretala usled protivničke zonske odbrane, dok je Katić ponovio dobru partiju, pošto je zahvaljujući njegovoj leđnoj tehnici srpski šampion imao neophodnu dubinu u napadu.

Košarkaši Efesa svesno su skupljali u reketu, želeći da „isprovociraju“ šut gostujućih bekova, ali je koncepciju turskog predstavnika poremetio Veseli koji je pogađao gotovo iz svih pozicija. Izbegavao je spuštanje na niskog posta, tako da su crno-beli imali i širinu u napadu, čime je doprineo i sinoć veoma inspirisani Kurtis Džerels. Uvidevši da će dobiti otkaz ukoliko ne promeni pristup, ali i način shvatanja košarke, američki košarkaš je više forsirao dobar ulaz i kvalitetnu prednju promenu, što se manifestovalo u čak sedam asistencija i veći broj uspešnih kontranapada. Ipak, usled manjka agresivnosti u odbrani i nešto brže igre rivala, Partizan mt:s je dozvolio Efesu da kreacijama sinoć dobrog Rakočevića i naročito Gulera, koji je u poslednjih trideset sekundi imao i jedan fenomenalan potez, dođu u priliku da čak i trijumfuju. Ipak, Partizan mt:s je imao poslednji napad, u kome je Lučić iskoristio uspavanost domaćina, tako da je rutinskom realizacijom stavio trijumfalnu tačku na ovosezonsko izdanje crno-belih u Evroligi.

Pešić među osam

Španska Valensija izborila je plasman u četvrtfinale Evrolige pošto je u meču odluke na svom parketu savladala Fenerbahče sa 82:68. Svetislav Pešić je odlično „komandovao“ ekipom za koju je reprezentativac Srbije Duško Savanović postigao 14 poena.

Jovanović: Žal za Pionirom

– Loše smo igrali kod kuće, mada mislim da bi bilo bolje da smo ostali u Pioniru jer smo tamo sigurno 20 odsto jači. Najvažnije je što je i igračima žao, pošto su shvatili šta smo propustili. Ne kažem da smo mogli da uradimo ne znam šta, ali smo na poslednje tri utakmice pokazali da možemo da se nosimo sa najjačima u Evropi – istakao je trener crno-belih Vlade Jovanović.

Parovi četvrtfinala

Kaha Laboral – Makabi

Barselona – Panatinaikos

Real – Valensija

Olimpijakos – Sijena

* četvrtfinalna serija igra se do tri pobede od 22. marta do 6. aprila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari