Podnevnim okupljanjem u beogradskom sportskom centru Kovilovo najbolji fudbaleri Srbije počeli su juče pripreme za prijateljske mečeve sa Južnom Korejom (ove subote u Belfastu) i Severnom Irskom (18. novembra u Londonu). Kako su stizali sa različitih krajeva Evrope „orlovi“ su se tako odazivali selektoru Radomiru Antiću, koji je na uvodnom, večernjem treningu imao sve pozvane igrače sem napadača Nikole Žigića (dolazi u sredu zbog meča svoje Valensije u Kupu kralja) i defanzivca Ivice Dragutinovića (nije odustao zbog povrede lista).

Opremu je među prvima zadužio Miloš Krasić, čije su gol asistencije i pogoci bili jedan od glavnih aduta pobednika Sedme grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine. I odmah stavio do znanja da su njemu i kolegama ovi dueli važni maltene koliko i oni koje su vodili u borbi za direktan plasman u Južnu Afriku.

– Zaslužili smo da se konačno okupimo bez takmičarske tenzije i pritiska, koji su pratili mečeve kvalifikacija. Učešće na Svetskom prvenstvu obezbedili smo na pravi način i u pravo vreme, pa sada igramo kontrolne utakmice dok druge čeka baraž rulet. Međutim, rezultatska rasterećenost je samo prividna. Želimo pobede protiv Južne Koreje i Severne Irske. Prvo zbog autoriteta među protivnicima, a onda zbog bodova i pozicije na FIFA rang-listi. Moramo uvek i svuda voditi računa o visokom rejtingu, stečenom igrama i trijumfima u mondijalskoj borbi – tvrdi vezista moskovskog CSKA, koji kaže da još nije prihvatio nijednu od brojnih ponuda sa Zapada, ali ne skriva da odbrojava poslednje dane u Rusiji.

Prvi golman A selekcije Vladimir Stojković ne zna da li će ga novi trener Sportinga vratiti na gol portugalskog kluba, ali obećava će i ovog puta pružiti maksimum na mreži nacionalnog tima. I za njega je mini-turneja po Ostrvu više od nagrade za uspeh u konkurenciji protiv ekipa Francuske, Rumunije, Litvanije, Austrije i Farskih Ostrva.

– Prave provere u pravo vreme. I protivnici su nam po meri. Svaka test utakmica je vrsta pripreme za Mondijal i prilika za opipavanje pulsa mogućim rivalima u Južnoj Africi. Odgovara nam i to što Južna Koreja i Severna Irska pripadaju različitim školama fudbala. Verujem da ćemo se snaći u oba slučaja i pobedama opravdati visok položaj na listi najuspešnijih svetskih reprezentacija – ima ciljeve Stojković, koji kao ni njegovi saigrači još ne razmišlja o žrebanju grupa na SP početkom sledećeg meseca.

Otpao Stanković, pozvan Lekić

Kapiten Dejan Stanković ne ide na Ostrvo. Vezista Intera došao je u Beograd, ali zbog povrede zadnje lože neće u petak u Belfast. Iz istog razloga iz konkurencije za dva meča verovatno će ispasti i napadač Ajaksa Marko Pantelić, koji je takođe prošao lekarske preglede u reprezentaciji. Naknadni poziv upućen je napadaču Crvene zvezde Dejanu Lekiću.

Sami po vize

Pre prozivke većina reprezentativaca bila je u ambasadi Engleske zbog viza koje ta zemlja ne izdaje bez lične predaje potrebnih papira i još važnijeg otiska prsta. Oni koji to nisu stigli juče, uradiće danas, dok su Vidić, Tošić, Milijaš i Ivanović pošteđeni te procedure, pošto kao igrači tamošnjih klubova već imaju obezbeđen ulaz na Ostrvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari