Jelena Arsić iz Požarevca, studentkinja treće godine Pravnog fakulteta, pobednica je 16. tradicionalnog takmičenja u besedništvu na Pravnom fakultetu. Njen sugrađanin, Veljko Smiljanić, bio je najbolji u kategoriji improvizacije, dok je Mirjana Milosavljević iz Pirota pobedila u kategoriji zadate teme.


Studenti su besedili o časti, građanskoj hrabrosti, medijskoj manipulaciji, položaju žene u društvu, kao i aktuelnim političkim temama poput reizbora sudija. Tema pobedničke besede Jelene Arsić bila je uloga mladih ljudi u Srbiji.

U veštini lepog govorenja na 16. nadmetanju oratora pažnjom slušalaca suvereno je vladalo 13 govornika.

Titulu apsolutnog pobednika izvojevala je Jelena Arsić (21) iz Požarevca besedeći „Priču o pruću“, a bila je neprikosnovena i u kategoriji slobodna tema. Kazujući na zadatu temu „Ni po babu, ni po stričevima“ pobedu je odnela Mirjana Milosavljević (22) iz Pirota. U poslednjoj i najtežoj kategoriji – improvizaciji oratori temu dobijaju sat vremena pre nastupa što Veljka Smiljanića (23) iz Požarevca nije omelo da se besedom „Sudijo, prezri pretnje“ domogne prvog mesta.

– Improvizaciju nisam odabrao zato što joj inače u životu pribegavam, već zato što je ona oličenje živog, strasnog besedništva, a odavno sam hteo da flertujem sa retorikom, a nisam imao hrabrosti – razjašnjava Veljko, apsolvent Pravnog fakulteta.

– Važno je da se studenti usaglase, da udruženo deluju u društvu i menjaju ga. Govorila sam o tome i na besedi, a to govorim i svakog dana svojim prijateljima. Ova beseda je podstrek da se još više probudimo, jer živimo u državi u tranziciji, koja zahteva puno posvećenosti. Mislim da dajemo primer samim tim što smo jedna od najboljih generacija u istoriji fakulteta – kaže pobednica Jelena Arsić.

U žiriju su bili dr Ljiljana Mrkić- Popović, rektor Univerziteta umetnosti, dekan Pravnog dr Mirko Vasiljević, predsednik Advokatske komore Beograda Vojkan Nedić, književnik Ratomir Rale Damjenović, profesor Pravnog dr Sima Avramovic i glumac Branislav Lečić, koji je jedan od osnivača ovog takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari