Miljan Kostići Zoran Mitićpobednici su prvog svetskog prvenstva u pravljenju pirotske peglane kobasice koje je u prepunoj vili „Dijana’’ u Pirotu organizovala grupa entuzijasta iz ovog grada koja ovaj specijalitet koji se samo ovde pravi, želi da sačuva od zaborava i zaštiti kao brend. Drugo mesto pripalo je Čedomiru Stojanoviću, a treće Zoranu Ignjatoviću Belom.


– Krajnje je vreme bilo da se sačuva naša tradicija i brend koji je ostao od naših dedova. Mi smo to nastavili i naš trud se isplatio – kaže Zoran Mitić.

– Ovo je neka vrsta hobija, ali se to radi iz zadovoljstva. Peglanu kobasicu su pravili moj deda i otac, a ja sam to od njih naučio – dodaje Miljan Kostić.

Član žirija profesor dr Dragan Domazet kaže da su imali lep i težak posao.

– Lepo je bilo probati ovako lepe peglane kobasice, ali je bilo teško izabrati najboljeg. Odlučivale su nijanse. Mislim da bi Piroćanci trebalo da se potrude da peglanih kobasica bude i u drugim gradovima Srbije, da se to radi industrijski i proizvode velike količine. Ovo je proizvod koji bi mogao da obezbedi dobar prihod – kaže član žirija profesor dr Dragan Domazet.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije hirurg u pirotskoj bolnici dr Aleksandar Lilićkaže da su iz mraka tavanskih škrinja pred srpsku javnost izneli pirotske peglane kobasice, neponovljiv delikates o kome će se tek čuti.

– Nismo mogli da očekujemo ovakvo veliko interesovanje. Učestvovalo je četrdesetak majstora koji su izašli na crtu pred komisiju. Ovo je tek početak na zaštiti ovog proizvoda. Hteli smo da napravimo ovaj događaj koji će Piroćance pokrenuti na akciju i da to postane izazov, ali i šansa za mnoge mlade ljude da pokrenu sopstveni biznis – kaže Lilić. Specijalna nagrada za najinteresantniji štand pripala je takmičaru Zoranu Paniću i pečeno prase kao nagrada. Manifestacija je izazvala veliku pažnju posetilaca koji su probali ovaj specijalitet, i sve to zalili vinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari