Stara deponija pepela će u predstojećem periodu biti zatvorena, dok će se pepeo i šljaka iz Termoelektrane „Kostolac A“ istakati na savremenoj deponiji u Ćirikovcu gde se već transportuje pepeo i šljaka iz Termoelektrane „Kostolac B“. Dinamika zatvaranja deponije SKO uslediće nakon omogućivanja transporta pepela i šljake iz TE „Kostolac A“ do Ćirikovca.

Milutin Stanković, direktor proizvodno – tehničkih poslova u PD „TE – KO Kostolac“ ističe da se preduzimaju sve aktivnosti da zaštita životne sredine bude na najvišem nivou: -Deponija pepela Srednje kostolačko ostrvo ima radnu površina oko 240 hektara, dok sa kosinama površina iznosi oko 300 hektara. Na deponiji pepela se nalaze tri kasete A, B i C. Najveća kaseta je A, čija površina iznosi oko 80 hektara i bila je radna, B kaseta je bila rezervna kaseta, dok je C kaseta mirovala, bila je čak i potravljena i pošumljena. S obzirom na novonastalu situaciju u vezi ugovora sa Klajd Bergmanom, koji se odnosi na povezivanje Termoelektrane „Kostolac A“ sa deponijom pepela u Ćirikovcu, morali smo malo da brže reagujemo i da nešto menjamo, kaže Stanković.

Trenutno, kaseta A je potpuno humunizirana, odnosno zatravljena cela ova kaseta sa pripadajućim kosinama je pokrivena zemljom i tu nema razvejavanja pepela, koje je naš glavni ekološki problem. Kaseta B je nadvišena za oko 50 centimetara i sada je ona rezervna, a njena površina je oko 56 hektara, dok je C kaseta sada radna i na njoj se sada vrši odlaganje pepela i šljake. Rezervna kaseta B služi za povremeno odlaganje pepela i šljake. Na kaseti A postoje dve linije rasprskivača, koji treba da sprečavaju razvejavanje pepela, ali i da bi vegetacija što brže uspela i nikla, jer je sloj pepela ispod humusa podložan zagrevanju.

Posmatrano u ekološkom pogledu, treba reći da je situacija značajno popravljena, što se tiče razvejavanja. S druge strane, na rezervnoj kaseti B u toku je izvođenje radova na izradi prskača. Po obodu cele deponije pepela imamo vodu, znači imamo pumpno postrojenje i vodu, treba da uradimo izvode i to se radi sa projektantima. Oni nam dostavljaju izvode po kojima se radi, a biće korišćeni uglavnom već materijali koje imamo i u magacinima i oko deponije, a i prskače već imamo. Po rešenju nadležne inspektorke za ekologiju, imamo određeni rok da na kaseti B izvedemo sistem zalivanja i prskanja, što će još dodatno smanjiti razvejavanje. S obzirom da je površina drastično smanjena, smanjeno je i razvejavanje. Na kaseti C imamo i prskače i vodeno ogledalo, to nam je radna kaseta i na njoj nemamo problema sa razvejavanjem pepela, rekao je Milutin Stanković, dodavši: -S obzirom da ne očekujemo brzo rešenje problema sa engleskom kompanijom „Klajd Bergman“ i prelaska pepela i šljake iz TE „Kostolac A“ na ćirikovačku deponiju, planiramo da ove godine uradimo uzvišenje nasipa na kaseti B. Trenutno smo na koti 61 na kaseti B, a na ovoj visini se nalaze i druge dve kasete SKO. Imamo aktivan ugovor sa „Autotransportom“, tako da će oni biti angažovani na ovim poslovima. Nama su zaista potrebna velika finansijska sredstva za zatvaranje deponije SKO, radi se o 2.380.000.000 dinara. Po nekom planu, trebalo je da ovu deponiju naredne godine zatvorimo, međutim ovaj proces nažalost ne ide tom dinamikom, ali ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ne dođe do dodatnog usporavanja deponije SKO. To će sve biti urađeno, ali ponavljam sa određenim odlaganjem, zbog kašnjenja realizacije transporta pepela i šljake iz TE „Kostolac A“ na ćirikovačku deponiju pepela i šljake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari