Makedonski premijer i lider stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski proglasio je juče pobedu na izborima, održanim u nedelju, i čestitao građanima, nazvavši izbornu pobedu praznikom demokratije. „Čestitam svim građanima i političkim partijama na izborima koji su prošli u fer i demokratskoj atmosferi. Objavljujem da je prema dosadašnjim rezultatima, pobedila VMRO-DPMNE i Koalicija za Makedoniju sa 55 ili više poslanika“, izjavio je Gruevski na završnoj konferenciji za novinare u izbornom štabu VMRO-DPMNE, izvestila je Beta.


On je najavio da će prioritet stranke biti poboljšanje ekonomske situacije u zemlji, ulazak u Evropsku uniju i NATO, borba protiv kriminala i korupcije, i reforma sudstva, javne administracije i obrazovanja. Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Branko Crvenkovski je, nakon objavljivanja rezultata da je njegova stranka izgubila, rekao da „narod svaki put ima pravo, makar i kad pogreši“. Crvenkovski je takođe čestitao građanima, a čestitao je i VMRO-DPMNE na pobedi. „Potrudićemo se da u Sobranju budemo faktor koji brani interese svih građana“, rekao je Crvenkovski.

Prema podacima objavljenim na internet stranici Državne izborne komisije, od ukupnog broja glasova VMRO-DPMNE je osvojila 39 odsto glasova, a SDSM 32,78 odsto. U albanskom političkom bloku pobedila je Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija, koja je proglasila pobedu. Prema Državnoj izbornoj komisiji, DUI je osvojio 10,24 odsto glasova, a Demokratska partija Albanaca (DPA) Menduha Tačija 5,89 odsto glasova. Tači je čestitao pobedu Ahmetiju, najavivši da će biti snažna opozicija u parlamentu. On je takođe ukazao na neke nepravilnosti tokom glasanja.

Prema procenama nevladine organizacija MOST koja je nadgledala izbore, VMRO-DPMNE će imati 53 poslanika, SDSM 43, DUI 14, DPA osam i Nacionalni demokratski prosperitet dva mesta u parlamentu. VMRO-DPMNE računa i na tri poslanika koji se biraju u dijaspori. Makedonski parlament sa poslanicima iz dijaspore broji 123 člana. Prema predviđenim rokovima, Makedonija će dobiti novi Parlament do 25. juna, a novu Vladu najkasnije do 10. avgusta. VMRO-DPMNE je osvojila treći put većinu u parlamentu nakon 2006. godine i 2008. kada su takođe bili održani vanredni parlamentarni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari