Susret američkog predsednika Džordža Buša i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u Novoj Engleskoj završen je prekjuče bez značajnog napretka povodom brojnih pitanja razdvajanja koja su odnose između dve zemlje dovela do najniže tačke od završetka hladnog rata. Relaksirajuća okolina letnjikovca porodice Buš u Kenebankportu nije uspela da doprinese postizanju dogovora o predloženom američkom protivraketnom sistemu u istočnoj Evropi.

Susret američkog predsednika Džordža Buša i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u Novoj Engleskoj završen je prekjuče bez značajnog napretka povodom brojnih pitanja razdvajanja koja su odnose između dve zemlje dovela do najniže tačke od završetka hladnog rata. Relaksirajuća okolina letnjikovca porodice Buš u Kenebankportu nije uspela da doprinese postizanju dogovora o predloženom američkom protivraketnom sistemu u istočnoj Evropi. Posle susreta na razuđenoj obali Atlantika, dvojica lidera su objasnila da je on doprineo poboljšanju njihovih ličnih odnosa.
Američki predsednik Buš opisao je Putina kao „doslednog i iskrenog, osobu s kojom je lako razgovarati o našim mogućnostima i problemima“. Ta izjava predstavlja pozitivan opis, posle više meseci uzavrele američko-ruske retorike.
Umesto da se odluči za Belu kuću ili svoj ranč u Teksasu, Buš je Putina pozvao u Kenebankport. Ruski predsednik je prvi strani lider koji je tamo odseo. Zvaničnici Bušove administracije su se ponadali da će neformalan ambijent biti pogodan za diplomatske razgovore. Ali, najbliža zajednička tačka i napredak koji su dvojica lidera ostvarila tiče se maglovitog obećanja da će zajednički raditi na uspostavljanju jedinstvenog stava povodom iranskog nuklearnog pitanja. Buš i Putin su u nedelju uveče večerali, u ponedeljak ujutru išli na pecanje i posle toga prionuli na ozbiljne razgovore. Glavna tačka njihovog neslaganja predstavlja plan SAD za izgradnju protivraketnog sistema. Putin se protivi američkom planu za raspoređivanje tih sistema u Češkoj i Poljskoj, jer na njih gleda kao na potencijalnu pretnju Rusiji. SAD objašnjavaju da imaju za cilj da izgrade štit uperen protiv Irana. Ruski predsednik je u središte pažnje smestio svoj prošlomesečni, iznenađujući predlog, naime da se sistem protivraketne odbrane razmesti u Azerbejdžanu. Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je ranije objasnio da Azerbejdžan ne predstavlja odgovarajuću alternativu zemljama istočne Evrope, ali je Putin želeo da odgovor čuje direktno od predsednika SAD. Buš nije bio rad da u potpunosti odbaci predlog o Azerbejdžanu, već ga je odredio kao dopunu novog sistema, pre nego zamenu za Poljsku i Češku.
U okviru novog obrta Putin je predložio razmeštanje sistema u južnoj Rusiji. Buš je predloge o Azerbejdžanu i južnoj Rusiji kao alternativama opisao kao „inovativne“, ali odbio je da popusti. „Smatram da Poljska i Češka treba da budu sastavni delovi sistema“, izjavio je Buš.
Putin i Buš su otvoreno razgovarali o zajedničkim naporima za okončanje nesuglasica s Teheranom o programu za razvoj nuklearnog oružja. Buš je rekao: „Kada SAD i Rusija zajedno razgovaraju u istom smeru to može imati efekta. Stoga cenim stav Rusa u okviru UN“. SAD žele da Savet bezbednosti UN uvede treću rundu sankcija protiv Irana, jer nije obustavio sprovođenje programa za obogaćivanje uranijuma. Ali, Putin se protivi uvođenju daljih sankcija Teheranu.
Iako su dvojica predsednika tokom prekjučerašnjeg susreta smanjili jaz koji vlada između njih, i dalje ne postoji detaljan dogovor za koji bi se mogli zalagati na sastancima Saveta bezbednosti. SAD zahtevaju da iranski susedi i ostale zemlje onemoguće dopremanje opreme koja bi mogla da sadrži nuklearnu tehnologiju, kao i zamrzavanje računa nekoliko iranskih banaka, ali Moskva tek treba da se složi s tim predlozima. „Bližimo se razumevanju da treba da radimo zajedno na slanju zajedničke poruke“, rekao je Buš. Ali Putin je istakao da očekuje „dalje razgovore o tom pitanju“ s Iranom. Bušova podrška Putinu izazvala je čuđenje nekih ruskih analitičara koji tvrde da je ruski predsednik „pohvaljen za ponašanje koje bi Zapad trebalo da nastoji da osujeti“, piše AP. Stručnjak za Rusiju na američkom Stenford univerzitetu Majkl Makfol rekao je da pozdravlja susret, ali da je začuđen kako je Bela kuća lako zaboravila oštru Putinovu retoriku. Putin je u poslednjih nekoliko meseci navodno uporedio SAD s nacističkom Nemačkom i pretio da će uperiti svoje rakete prema Evropi ako SAD izgradi svoj raketni štit u Poljskoj i Češkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari