Pobunjenici su napali glavnu vojnu bazu NATO-a u Avganistanu, uz korištenje ručnih raketnih bacača i minobacača, saopštila je juče Alijansa. Portparol Alijanse na aerodromu u Kandaharu izjavio je da je uslijedio i kopneni napad, te da među pripadnicima NATO-a ima nekoliko ranjenih, prenosi Bi-Bi-Si.

Zvaničnici kažu da su pobunjenici pokušali da se probiju u bazu, ali da je napad odbijen. Ovo je bio drugi veliki napad na značajne vojne objekte međunarodnih snaga u Avganistanu u posljednjih nekoliko dana. Militanti su prije pet dana napali američku vojnu bazu u Bagramu.

Trojica britanskih ministara, na čelu sa šefom diplomatije Vilijamom Hejgom, trebalo je da posjete bazu u Kandaharu tokom jučerašnjeg dana, ali je njihov plan promijenjen u posljednjem trenutku zbog napada. NATO je objavio da je nekoliko pripadnika vojnog i civilnog osoblja medicinski zbrinuto, ali da nema žrtava. Očevici kažu da je bazu pogodilo pet projektila, od kojih je jedan pao u helikopterski centar, dok je drugi pogodio šoping područje. Baza se nalazi na ivici grada Kandahara i u njoj je smješteno oko 23.000 vojnika. Ova lokacija u prošlosti je često bila na meti avganistanskih pobunjenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari