Sirijski pobunjenici objavili su juče da su počeli povlačenje iz svog poslednjeg uporišta, u starom delu grada Homsa, u centru Sirije, gde su poslednje dve godine bili pod opsadom vladinih snaga.


„Tri autobusa napustila su stari grad sa 120 ranjenih, civila i boraca“, rekao je za agenciju Frans pres pregovarač pobunjenika Abul Haret. Povlačenje je na osnovu sporazuma o prekidu vatre, postignutog prošle nedelje s vladinim snagama, uz posredovanje UN. Guverner Homsa potvrdio je da je počela evakuacija starog grada. Jedan od pobunjenika rekao je za agenciju AP da će do 1.200 pobunjeničkih boraca napustiti grad i predati ga snagama predsednika Bašara al Asada.

Zauzvrat, opozicioni borci će dozvoliti dostavu pomoći u dva provladina sela koja su pod opsadom pobunjenika. Više neće biti pobunjenika u Homsu koji je važio za „glavni grad revolucije“ protiv predsednika Bašara Asada.

Izveštač Bi-Bi-Sija u Bejrutu kaže da su borci i njihove porodice ogorčeni što odlaze. Konačno su popustili posle dve godine opsade koja je poslednjih meseci pojačana artiljerijskim bombardovanjem i napadima iz vazduha. Još jedan kvart Homsa je u rukama pobunjenika – Al Vair na periferiji grada. Međutim, dopisnici kažu da su i ti borci prihvatili prekid vatre i povlačenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari