Francuski ministar odbrane Erv Morin doputovao je u Ndžamenu kako bi se sastao s predsednikom Čada Idrisom Debijem. On je izjavio da će zahvaljujući informacijama i logističkim podacima koje je dostavila francuska vojska ući u trag 200 vozila pobunjenika koji su se povukli iz grada posle žestokih borbi vođenih u toku vikenda.

Francuski ministar odbrane Erv Morin doputovao je u Ndžamenu kako bi se sastao s predsednikom Čada Idrisom Debijem. On je izjavio da će zahvaljujući informacijama i logističkim podacima koje je dostavila francuska vojska ući u trag 200 vozila pobunjenika koji su se povukli iz grada posle žestokih borbi vođenih u toku vikenda. Pre dolaska u prestonicu Čada Morin je izjavio da je istina da Francuska ima vojni sporazum sa Čadom koji je obavezuje da ovoj zemlji pruži logističku, medicinsku i stručnu pomoć, ali „da to ni u kom slučaju nije sporazum o odbrani prema kojem bi Francuska bila u obavezi da interveniše u cilju zaštite suvereniteta ugrožene države“. On je, međutim, priznao da su ratne letelice i avioni francuskih izviđačkih vazduhoplovnih jedinica letele iznad granice Čada i Sudana 36 sati, a predsednik Nikola Sarkozi uputio je zahtev vojsci da istraži da li ima inostranih napada na Čad.
Ranije u toku dana vođa glavne pobunjeničke grupe Mahamat Nuri ponovo je istakao da su pobunjenici spremni da obustave vatru pod uslovom da vlada pristane na pregovore. Međutim, vlada je odbila ovu ponudu, rekavši da je već porazila pobunjenike. Pobunjenici su takođe najavili da će se braniti ukoliko ih napadnu francuske trupe ili druge strane snage stacionirane u Čadu i obećali da će nastaviti borbu u cilju svrgavanja šefa države.
Pobunjenici su optužili predsednika Debija za korupciju i proneveru novca od poreza na naftu. Iako se mnogi stanovnici Čada slažu s ovim procenama, ispostavilo se da je cilj pobunjenika preuzimanje vlasti. Hjuman rajts voč tvrdi da poseduje izveštaje u kojima se navodi da snage bezbednosti Čada drže u pritvoru vođe opozicije
Ulice Ndžamene bile su mirne i gotovo prazne u toku jučerašnjeg dana. Vlasti su izjavile da su proterale pobunjenike iz grada i pozvale izbeglice da se vrate svojim domovima. Radnici Crvenog krsta počeli su da u prestonici Čada skupljaju tela žrtava žestokog sukoba vlasti i pobunjenika. Oni procenjuju da je na stotine civila izgubilo živote u sukobima od subote, a da je više od 1.000 ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari