Kada bi uspeh svih vojnih operacija zavisio od iznenađenja, operacija Moštarak bi bila osuđena na propast pre nego što je i započeta. Avganistanski i NATO komandanti koji stoje iza operacije Moštarak (što znači „zajedno“, na avganistanskom jeziku dari) namerno su stavili do znanja neprijateljima pobunjenicima da se pripremaju da dođu.

Nove trupe na terenu nedeljama informišu stanovnike sela u provinciji Helmand da počinje nova ofanziva. Starešine održavaju sastanke na kojima zvaničnici avganistanske vlade nastoje da ubede lokalno stanovništvo u oblastima Marjah i Nad Ali da odbace talibane i pozdrave snage avganistanske vlade. U hangarima vazduhoplovne baze mogu se naći flajeri koji će biti bacani iz aviona kada se poprave vremenske prilike.

„Moštarak, Kombinovane snage i narod poraziće pobunjenike i učiniti život boljim. Gde će biti vaš položaj? Pomozite nam i prijavite nam aktivnosti neprijatelja na ovaj broj“, piše na flajerima.

„Ne želimo da napravimo kolateralnu štetu ili civilne žrtve. Želimo da se stanovništvo ponaša kao klub naših fanova kada naše avganistanske bezbednosne snage i mi sami tamo stignemo“, kaže britanski general major Nik Karter.

Sve ovo bi mogle biti puste želje, ocenjuju analitičari. Talibani su godinama pravili svoja uporišta sa visokim zidinama u centralnom delu provincija Helmand. Ova operacija će predstavljati test nove strategije koju je potpisao američki predsednik Barak Obama. Nova NATO strategija u Avganistanu zasnovana je na dva principa – zaštita civila i bliže partnerstvo sa avganistanskim snagama. NATO komandanti priznaju da su prethodne zajedničke operacije na kraju propadale jer, kako navode, nakon poraza pobunjenika na bojištu, nisu imali dovoljno snaga da drže teritoriju pod kontrolom, a i nije bilo dovoljno političke volje da se popravi život stanovnika. Ovoga puta, tvrde komandanti, biće drukčije zahvaljujući sveobuhvatnom civilno-vojnom planu za uspostavljanje vladavine prava u Helmandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari