Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je juče da su proruski pobunjenici na istoku Ukrajine spremni za prekid vatre, ali da Kijev mora da pokrene taj proces. Lavrov je rekao da će Moskva u Savetu bezbednosti UN predložiti rezoluciju o rešenju ukrajinske krize, ali da Rusija ne traži da joj se odobri slanje mirovnih snaga.

Pobunjenici su predložili da Rusija pošalje mirovne snage, ali je Moskva navela da to može biti učinjeno isključivo uz odobrenje UN i da će predložiti rezoluciju kojom se traži ispunjenje predloga OEBS, javlja AP, prenosi FoNet.

Nacionalna garda Ukrajine je prvi put u toku vojne operacije na jugoistoku zemlje upotrebila zapaljive bombe sa belim fosforom protiv civilnog stanovništva u selu Semjonovka kod Slavjanska, preneli su juče RIA Novosti i Glas Rusije. Međutim, ukrajinska nacionalna garda odmah je demantovala te optužbe, nazivajući ih „apsurdnim“. „Ukrajinske i neonacističke snage koriste zabranjeno oružje protiv sopstvenog stanovništva u Slavjansku, pucajući na civile koji beže, ubijajući decu“, naveo je zvaničnik za ljudska prava u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Konstantin Dolgov na Tviteru.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer izjavio je juče, tokom obilaska ukrajinskih izbeglica smeštenih u Rusiji, da je sukob na istoku Ukrajine „ludilo koje mora biti zaustavljeno“. Kako je prenela agencija Interfaks, Zanijer je posetio izbeglice smeštene u odmaralištu u Dmitrijadovki, oko 40 kilometara od granice sa Ukrajinom. Šef OEBS-a pozvao je na okončanje sukoba na istoku Ukrajine i ukazao na važnu ulogu koju ta organizacija ima u rešavanju ukrajinske krize.

Rusija je saopštila da je zbog sukoba Ukrajinu napustilo 30.000 ljudi. Granicu između Ukrajine i Rusije do juče je prešlo oko 15.000 izbeglica, koje su napustile područja zahvaćena oružanim sukobima, rekao je za Itar tas predsednik parlamenta samoproklamovane Donjecke Republike Denis Pušilin. Izbeglice iz Ukrajine smeštene su u regionu Rostoka.

U međuvremenu, potpredsednik SAD Džo Bajden izjavio je da njegova zemlja snažno podržava pregovore Ukrajine, Rusije i EU o rešavanju ukrajinske krize, saopštila je juče Bela kuća. Bajden je, kako se navodi, to izjavio u telefonskom razgovoru sa novim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom. Ukrajinski lider je rekao Bajdenu da ostaje pri svojoj ponudi da svi pobunjenici koji polože oružje budu amnestirani ili da im bude omogućen povratak u Rusiju.

Bajden je rekao Porošenku da SAD pozdravljaju mirovni plan koji je on predstavio u subotu prilikom svoje inauguracije u Kijevu. Američki potpredsednik je, takođe, rekao da Moskva mora da prizna Porošenka kao legitimnog predsednika Ukrajine, da prestane s pružanjem podrške proruskim separatistima i da spreči prenos oružja preko rusko-ukrajinske granice, prenosi Beta. Kako navodi Bela kuća, Bajden i Porošenko su takođe razgovarali o bezbednosnoj situaciji na istoku Ukrajine.

Lugansk traži priznanje Srbije

Samoproglašena ukrajinska Luganska narodna republika (LNS) zatražila je od Srbije i još 14 država i regiona da priznaju njenu nezavisnost, prenosi Beta. Portparol LSN izjavio je za RIA Novosti da je poruka poslata Rusiji, Belorusiji, Kazahstanu, Jermeniji, Siriji, Venecueli, Kubi, Kini, Nikaragvi, Srbiji, ruskim republikama Ingušetiji i Čečeniji, zatim nepriznatim republikama Južnoj Osetiji, Abhaziji i Pridnjestrovlju. U pismu koje je uputio Vrhovni savet (parlament) LNR oni se mole da „priznaju LNR kao suverenu, nezavisnu državu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari