Počasni doktorat bogoslovlja Episkopu bačkom Irineju 1Foto: http://spc.rs

Povodom početka nove akademske godine, 1. septembra 2019. godine, u hramu Svetog Jovana Bogoslova Sankt-Peterburške duhovne akademije svetom arhijerejskom Liturgijom je načalstvovao Mitropolit sanktpeterburški i ladoški g. Varsonofije.

Kako se navodi na sajtu SPC, on je uz sasluženje episkopa Srpske Pravoslavne Crkve: bačkog g. Irineja, moravičkog  Antonija i mohačkog Isihija, kao i ruskih vladika kronštatskog Nazarija i petergofskog Siluana, rektora pomenute Akademije, u molitvenom prisustvu profesora i mnogobrojnih studenata.

Pred kraj bogosluženja, mitropolit Varsonofije je preneo blagoslov Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila svim članovima Akademije i poželeo studentima da, pored bogoslovskog znanja, razvijaju i ljubav prema Crkvi i bogosluženju.

Potom je rektor Akademije, Episkop petergofski Siluan, u znak zahvalnosti darovao prisutnim arhijerejima ikone Božje Majke “Znamenje”.

Po dugogodišnoj tradiciji svi prisutni su se posle zajedničke Liturgije uputili prema svečanoj sali, gde se svakog prvog dana septembra održava svečana manifestacija povodom početka nove akademske godine.

Pozdrave i blagoslov za uspešnu akademsku godinu Njegove Svetosti Patrijarha g. Kirila pročitao je vršilac dužnosti sekretara Nastavnog veća sveštenik Aleksandar Zinovkin.

Zatim se Mitropolit sanktpeterburški Varsonofije obratio prisutnima i prizvao studente da žive u skladu sa hrišćanskim učenjem i da se nauče najvećoj vrlini – ljubavi. Studenti su takođe čuli i reči pouke od rektora Sankt-Peterburške duhovne akademije episkopa Siluana, koji je dao očinski savet mladima kako izbeći iskušenja tokom učenja i ne ići u krajnosti, već se naučiti smirenju.

Vladika Siluan je zatim uručio počasni doktorat Akademije Episkopu bačkom Irineju (Buloviću), profesoru Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U govoru povodom dodele počasnog doktorata vladika Irinej je zahvalio Vladici Rektoru i Nastavno-naučnom veću na dodeljenom priznanju i retrospektivno prikazao istoriju srpskog bogoslovlja od XX veka do današnjih dana.

Preosvećeni je takođe naveo primere bratskih odnosa između Srpske i Ruske Pravoslavne Crkve istakavši da su mnogi značajni srpski jerarsi i bogoslovi stekli svoje obrazovanje u Rusiji ili su bili pod uticajem ruskih bogoslova i mislilaca. Vladika je izrazio nadu da će dve Crkve i dalje nastaviti saradnju u duhu bratske ljubavi.

Na kraju svečanosti povodom početka nove akademske godine Vladika Rektor je uručio nagrade i sertifikate profesorima i saradnicima akademije, najboljim studentima stipendije, a brucošima Akademije Sveto pismo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari