Od Miće Megatrenda do Ognjena Amidžića: Ko su sve počasni građani gradova širom Srbije?

Ostavite komentar


  1. članak godine! Bravo!
    tako tačno i precizno opisuje ovaj narod, možda bolje i od filma Život je lep….

  2. Mica Jovanovic treba da dobije orden od Jagodine jer je spasao gradonacelnika kad mu se izvinio na Pinku za price o zurkama.

  3. Iz priloženog Epso.. Lirskog sastava predsednika AVučića.saznajemo.da do 2012,13,14 godine po istorisko arheološkim iskopinama R.Srbija nije ni postojala !?

  4. Vranje je do izbijanja Drugog svetskog rata imalo tri počasna gradjanina. Svi su bili iz Amerike, Džon Frotingam, najveći srpski dobrotvor, direktor Frotingamovog Srpsko-amerikanskog doma za srpsku ratnu siročad, pukovnik Crvenog krsta Amerike Helen King i sekretar Vida Metson. Počasni gradjani Vranja postali su 1921. Frotingam je od 1921. bio počasni gradjanin Skoplja, od 1929. i Vučitrna. Nosilac je velikog broja srpskih, jugoslovenskih i crnogorskih odlikovanja, Karadjordjeve zvezde, crnogorskog odlikovawa Princ Danilo I, odlikovawe povodom 600 godina ustoličenja prvog patrijarha Joanikija, (vrlo retko), nekoliko dodlikovanja Crvenog krsta Kraljevine Srbije, nekoliko Belog orla, Svetog Save, Jugoslovenske krune i td. Njegovi unuci (praunuci Sime Lozanića) ustupili su mi sve originalne povelje koje su dodeljivane sa odlikovanjima. Voljni su da sva odlikovanja poklone Srbiji. Povelje su meni ustupili, sa potpisima prestolonaslednika Aleksandra Karadjordjevića, serdara Janka Vukotića… Poklonili us mi vrednu fotodokumentaciju sa Krfa iz 1917, fotografije prilikom boravka srpske Vojne misije u Vašingtonu sa državnim sekretarom Amerike Robertom Lensingom i td. Nadležnima sam to predočio nekoliko puta u emisijama o Frotingamu, Helen King, Rut Farnam i td. koje je uradila Medija centar iz Niša (serijal „Ljudi za ljude“, videti sajt „Ko je bio Džon Frotingam. rs.) Bila bi jedinstvena prilika da se u obnovljenoj njegovoj zgradi uredi spomen soba Džonna Frotingama u kojoj bi bila smeštena celokupna njegova arhiva dragocena za srpsku istoriografiju. Porodica Simonović bi ustupila vrednu biblioteku i arhivu o istoriji Vranja. Odgovor nadležnih nismo dobili.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.