Ove godine obeležava se veliki jubilej – 140 godina od osnivanja rudarskog preduzeća i industrijalizacije Srbije koja je koristila energiju iz rudnika Đorđa Vajferta u Kostolcu. Tim povodom, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, Elektroprivrede Srbije i Privrednog društva TE- KO Kostolac u ponedeljak 1. novembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održana svečana akademija kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.

Svečanosti u JDP posvećenoj velikom jubileju Kostolca prisustvovaće, kako je najavljeno, predstavnici države, Univerziteta i svih koji su doprineli razvoju Elektroprivrede Srbije, lidera Jugoistočne Evrope u ovoj oblasti u čijem sastavu je neraskidivo vezana prošlost, sadašnjost i budućnost Kostolca.

Rudarstvo u Kostolcu vezano je za ime Đorđa Vajferta, jednog od najvećih industrijalaca tadašnje Srbije koja je iz jedne nerazvijene paorske zemlje krenula putem evropeizacije uputivši između ostalog i brojne svoje učenike na školovanje u Beč, Pariz, Berlin odakle su se vraćali sa velikim znanjima. I upravo zbog toga Kostolac se našao na prvoj Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine među tri izlagača iz tadašnje Srbije. Ne dugo zatim, daleke 1903. godine u Kostolcu je počela da radi i prva električna centrala snage 45 ks na parnom kotlu i sa dinamom marke Škoda i tako bio među prvim osvetljenim naseljima. Simbolika je i u predstojećoj velikog državnoj svečanoj akademiji kojom se i Beograd odužuje na svojevrstan način Kostolcu koji je već 140 godina svojom energijom pomagao razvoj glavnog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari