Nekoliko hiljada građana preksinoć je ispred institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu odalo počast preminuloj bebi Berini Hamidović. Osim u Sarajevu, građani su se okupili i u drugim gradovima u BiH – Tuzli, Livnu i Travniku.


Majke s bebama, studenti, penzioneri i drugi građani okupili su se ispred sedišta Saveta ministara BiH i Parlamenta, koji treba da donesu zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG). Na istom mestu su proteklih dana održavani mirni protesti, na kojima su građani tražili hitno donošenje tog zakona.

Juče su nastavljena mirna okupljanja u Sarajevu i Mostaru u znak protesta što novorođena deca u BiH nemaju jedinstveni matični broj, zbog čega ne mogu na lečenje u inostranstvo, pošto ne mogu dobiti pasoš. Tako je bilo i u slučaju bebe Berine Hamidović, koja je u nedelju preminula u Institutu za majku i dete u Beogradu, gde se nalazila na lečenju pošto je operisana u Sarajevu.

Berini je nakon rođenja dijagnosticirana traheoesofagealna fistula na mestu anastomoze, tako da nije mogla da jede. Nakon neuspele operacije u Sarajevu, prebačena je u Beograd, ali uz niz problema jer nije mogla dobiti ni pasoš kako bi prešla granicu. Iako je stigla u Beograd na lečenje, stvari su se dodatno zakomplikovale. Berina je dobila sepsu, nakon čega je i preminula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari