Završena blokada Ibarske magistrale u Preljini, bez incidenata 1Foto: Screenshot Twitter @OsmehSaStavom (Ilustracija)

Blokada Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka počela je u 13 časova u znak protesta zbog iskopavanja litijuma, projekta „Jadar“ i kompanije „Rio Tinto“.

Blokada Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka, koja je održana zbog planiranog iskopavanja litijuma u okviru projekta „Jadar“ kompanije Rio tinto, završena je u 15 časova, posle dva sata i protekla je bez incidenata.

U blokadi je učestvovalo oko 100 građana Čačka, Gornjeg Milanovca i okolnih mesta koji traže da kompanija Rio tinto „ode“ iz Srbije.

Na kraju blokade učesnici su igrali kolo, kako kažu „da se zagreju, jer je bilo mnogo hladno“.

Za vreme blokade dogodilo se nekoliko verbalnih rasprava sa nezadovoljnim građanima koji su čekali u koloni i želelli da prođu, ali im učesnici bloakde to nisu dozvolili i oni su se na kraju vratili u kolonu.

Formirane su velike, višekilometarske kolone vozila iz pravca Čačka, Kraljeva i Beograda.

U toku trajanja blokade nije bilo uočeno prisustvo uniformisanih policajca na mestu blokade, iako su učesnici blokade rekli agenciji Beta da je na tri lokacije u okolini mesta koje je blokirano primećen veliki broj policije u uniformama koji su nosili štitove i šlemove.

Na blokadi u Preljini su pored transparenata „Rio tinto marš iz Srbije“ dominirali i transparenti podrške teniseru Novaku Đokoviću koji je se nalazi u hotelu za migrante u Melburnu.

Na plakatima je pisalo „Podrška Novaku Đokoviću“, „Ne damo Novaka Đokovića, ne damo Srbiju, ne damo đedovinu, sloboda je naše pravo“, „Srbija je uz tebe“, „Dobra, Nole“.

Jedan učesnik blokade nosio je majicu na kojoj je pisalo „Ustanite robovi“.

Učesnici blokade rekli su agenciji Beta da ne veruju da će Vlada Srbije ukinuti ugovore da kompanijom Rio tinto.

„Premijerka Ana Brnabić priča jedno, predsednik Srbije drugo, a minstarka Zorana Mihajlović priča nešto treće. Ali se nadamo da su shvatili da nećemo odustati od protesta dok ‘Rio Tinto’ ne ode iz Srbije“, rekao je agenciji Beta član neformalnog udurženja iz sela Baluga „Ne damo đedovinu“ Bratislav Simović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari