Odlukom Svetog arhijerejskog sabora episkop umirovljeni raško-prizrenski Artemije juče u jednom danu najpre optužen da je stupio u raskol, a potom je i raščinjen – oduzet mu je sveštenički čin i vraćen je u red monaha. Kako je našem listu nezvanično rečeno u visokim crkvenim krugovima, „za“ raščinjenje glasao je 21 episkop, sedam je bilo „protiv“, a šestoro su bili uzdržani. Prema saznanjima Danasa, pojedine vladike su iz zdravstvenih i drugih razloga napustile jesenje zasedanja Sabora i pre rasprave o „slučaju“ vladike Artemija.


Sabor je pre odluke o raščinjenju, koju su pojedini beogradski mediji najavljivali tokom celog jučerašnjeg dana, optužio vladiku Artemija da je služenjem svete arhijerejske liturgije u manastiru Duboki Potok, uprkos saborskoj odluci da ne može da boravi na Kosovo i Metohiju i sinodskoj privremenoj zabrani bogosluženja, „pokušao nasilnu uzurpaciju crkvene vlasti u Eparhiji raško-prizrenskoj (ERP) i time formalno ušao u raskol sa Saborom odnosno SPC“. Vladika Artemije, koji tvrdi da su ranije saborske i sinodske odluke u vezi s njim nekanonske i protivne Ustavu SPC, tražio je da se o tome izjasni jesenji Sabor, ali posle saborske odluke o imenovanju novog episkopa raško-prizrenskog, vratio se na KiM. On je sinoć izjavio za naš list da neće komenatrisati najnovije saborske odluke sve dok ne dobije zvanični akt.

„Posle upoznavanja sa svim relevantnim činjenicama i iscrpne rasprave, Sabor je, sa velikom žalošću, ali i odlučno stajući u odbranu svetog i spasonosnog jedinstva Crkve, zbog dokazanih i od njega samoga potvrđenih najtežih kanonskih krivica lišio umirovljenog episkopa raško-prizrenskog Artemija episkopskog čina i vratio ga u red monaha“, saopšteno je sinoć iz Patrijaršije. Njemu se na teret stavljaju: sveštenosluženje pod važećom zabranom sveštenodejstva, odbijanje poslušnosti Saboru, stvaranja raskola i nasilno zauzimanje pojedinih manastira SPC u Eparhiji raško-prizrenskoj (ERP), uz učešće naoružanih pojedinaca i fizičko ugrožavanje monaha u tim manastirima“, navodi u vanrednom saborskom saopštenju koje je potpisao portparol SPC episkop bački Irinej.

U crkvenim krugovima spekuliše se da su se članovi Svetog arhijerejskog sinoda pre jučerašnje poslepodnevne sednice sastali s ministrima unutrašnjih poslova i vera Ivicom Dačićem i Bogoljubom Šijakovićem. Sinodalci su, kako tvrde crkveni izvori, odbili predlog pojedinih vladika da se za „slučaj“ vladike Artemija osnuje crkveni sud i otvori sudski proces, sa obrazloženjem da, navodno, nema vremena za suđenje.

Prema izveštajima agencija, Sabor je odlučio i da se protiv vladike Artemija podnese krivična prijava zbog uzurpacije imovine SPC na KiM, ali za to još nema zvanične potvrde.

Informativna služba ERP saopštila je sinoć da su pripadnici MUP Srbije priveli „nekoliko nasilnika – sledbenika raščinjenog vladike Artemija, prilikom pokušaja provele u manastir Crna reka“. Privedeni su monasi Kiprijan i Martinijan, kojima je određen 48. satni pritvor, dok su ostali monasi, među kojima je bio i bivši crnorečki iguman Nikolaj dali izjave u policiji.

Sabor i monaštvo okupljeno oko vladike Artemija slažu se samo u jednom – da je u SPC došlo do raskola, ali se uzajamno optužuju ko je do toga doveo.

„Neovlašćenim služenjem svete liturgije i zloupotrebom gostoprimstva Dubokog potoka prekršeno je više crkvenih kanona, pa je episkop Artemije, zajedno sa sledbenicima, ovim krajnje nerazumnim postupkom stupio na put otvorenog raskola i ustao na saborno jedinstvo SPC“, ističe se u saopštenju koje je juče novinarima pročitao portparol SPC episkop bački Irinej.

U saopštenju se tvrdi da vladika Artemija „u svojim samovoljnim aktivnostima nema podršku episkopata, sveštenstva i monaštva SPC, koji su ostali verni svom svetosavskom nasleđu i vekovnom crkvenom predanju“, ali da ga sledi „četrdesetak odbeglih monaha i monahinja, koji su pogazili osnovni monaški zavet poslušnosti i mali broj putujućih pristalica“. Sabor je pozvao vladiku Artemija i „njegove zabludele istomišljenike i poslušnike na pokajanje i povratak blagodatnom crkvenom jedinstvu i kanonskom poretku“.

Kako Danas nezvanično saznaje u visokim crkvenim krugovima, Sabor nije glasao o ovom saopštenju. Isti izvori tvrde da su juče odbijeni predlozi pojedinih vladika da se „slučaj“ vladike Artemija vrati na početak i otvori rasprava.

Bivši crnorečki monasi koji su prošlog leta napustili ERP zbog sinodske zabrane vladici Artemiju da i dalje bude duhovnik monaštvu ove Eparhije, za raskol krive patrijarha i članove Sinoda. „Dugotrajni napor patrijarha Irineja i sinodalaca, kao i njihovih istomišljenika među episkopima, urodio je plodom. Proglašenjem tobožnjeg episkopa raško-prizrenskog, pored živog kanonskog episkopa raško-prizrenskog Artemija, ostvarila se njihova davnašnja namera i želja, stvoren je raskol u SPC. Praksa koja je izričito zabranjena kanonskim ustrojstvom Crkve, da se pored živog nadležnog episkopa imenuje drugi, danas je primenjena u SPC. Tim činom patrijarh je za samo nekoliko meseci nakon svoga izbora uspeo da stvori raskol u Crkvi, što nije uspelo čak ni patrijarhu Germanu, koji je kao poslušnik Brozovog režima za vreme svoga mandata proizveo dva raskola – makedonski i američki, ali ne takvom brzinom“, ističe se u saopštenju „crnorečkog bratstva u egzilu“.

Iz ERP juče je saopšteno da je vladika Artemije „u pratnji svojih fanatizovanih sledbenika i grupe političkih aktivista s Milanom Ivanovićem i Draganom Velićem na čelu upao u manastir Duboki potok“, čime su „potvrđene proverene informacije da je pripremao raskol u SPC za koji se sprema da optuži patrijarha i Sabor SPC“. U sedištu ERP tvrde da je „celokupno parohijsko sveštenstvo i monaštvo Eparhije u potpunosti verno privremenom administratoru mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i novoimenovanom episkopu Teodosiju, kao i da neće dozvoliti ulazak „uzurpatorima ni u jedan hram ERP“. Informativna služba ERP saopštila da je „sveštenstvo je s vernim narodom angažovano na više lokacija kako bi bilo spremno da odbrani svetinje od pokušaja nasilnog provaljivanja“.

Takođe, navodi se da mitropolit Amfilohije i vladika Teodosije „preduzimaju sve zakonske mere kako bi se imovina SPC zaštitila od nezakonite uzurpacije ove odmetnute raskolničke družine“, što ne isključuje mogućnost „pokretanja svih pravnih sredstava pred državnim sudovima Srbije“.

Prema nezvaničnim informacijama, nije isključeno da bi srpske vlasti mogle da se obrate i Euleksu sa zahtevom za zaštitu imovine SPC na KiM. Vladika Teodosije napustio je saborsko zasedanje još u četvrtak uveče i odmah se vratio na KiM, gde je juče u severnom delu Kosovske Mitrovice, kako javlja Beta, razgovarao s predstavnicima Ministarstva za KiM.

Milan Ivanović, predsednik SNV severnog KiM, negira optužbe iz ERP da povratak vladike Artemija na KiM ima političku pozadinu. On tvrdi da „nije bilo nasilja i upada u Duboki potok“, gde su vladika Artemije i grupa monaha „dočekani prijateljski i posluženi“.

– Vladika je došao po svojoj volji, a građani severnog dela KiM su ga dočekali i poželeli dobrodošlicu. Nije tajna da oba SNV stoje iza peticije koju su potpisali građani tražeći od Sabora i patrijarha Irineja da vrate vladiku Artemija na KiM. Dolazak monaštva koje je napustilo ERP posle smene vladike Artemija potpuno je u duhu poziva na povratak koji im je uputio Sinod. Ovakva saopštenja su na liniji nipodaštavanja onih koje vernici na KiM vole, jer je očigledno da je vladika Artemije na KIM veliki autoritet. Liturgiji u Dubokom potoku prisustvovalo je nekoliko stotina Srba – kaže Ivanović za Danas.

U sedištu ERP tvrde da je liturgiji u Dubokom potoku juče prisustvovalo „pedesetak vernika, većinom redovnih posetilaca manastira Šišatovac, kao i jedan broj političkih aktivista tzv. SNV“. Agencije navode da je bilo „puno vernika“.

Vladika Artemije je do zaključenja drugog izdanja Danasa bio u manastiru Duboku potok, gde je sinoć stigao i novoimenovani episkop raško-prizrenski Teodosije. Infomativna služba ERP tvrd da je bio u pratnji sveštenstva i monaštva. Kako je Danasu rečeno, dvojica vladika se nisu susrela. Vladika Teodosije sedeo je u salonu, monahinje koje je tokom popodneva isterao iz manastira Devine vode u manastirskoj trpezariji, dok se vladika Artemije povukao u keliju. Sinoć oko 22 sata komandir KPS koji je objasnio da je došao na poziv SPC, pozvao je sve koji bez dozvole nadležnih crkvenih vlasti borave u Dubokom potoku da napuste manastir, ili će u suprotnom biti preduzete dalje mere, javljaju izvori Danasa. Manastir su, kako je rečno našem listu, „čuvali“ KPS sa sedam vozila i Euleks, a tokom večeri u Dubokom potoku okupili su se i Srbi iz Ibarskog Kolašina. Sat kasnije Euleks je povukao, a u isčekivanju akcije KPS monasi su se okupili ispred kelije vladike Artemija. U Dubokom potoku tokom jučerašnjeg dana bili su francuski Kfor i KPS, koji su se povukli jer su konstatovali da u manastiru vlada mir. Kako javljaju agencije, KPS nije reagovala, jer u manastir nije provaljeno. Pojačane mere bezbednosti preduzete su juče i u manastirima u Raškoj, nezvanično je potvrđeno Danasu u MUP Srbije. Prema nezvaničnim informacijama, na administrativnim prelazima između centralne Srbije i KiM pojačane su provere monaštva.

Formirana Kruševačka eparhija

Sabor SPC odlučio je da od delova Niške, Žičke, Šumadijske i Braničevske eparhije formira novu Kruševačku eparhiju, sa sedištem Kruševcu kojom će do majskog zasedanja i izbora eparhijskog arhijereja administrirati episkop žički Hrizostom, saopštio je juče vladika Irinej bački. Prema njegovim rečima, načelno je doneta odluka i o podeli Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, ali će naknadno biti rešeno da li na dva ili tri dela. Kvart oko Patrijaršijskog dvora od juče popodne ponovo su čuvale pojačane policijske snage zbog najavljenog okupljanja antiekumenista.

Monahinje isterane iz Devinih voda

– Vladika Teodosije nije dozvolio monahinjama koje su se u ERP vratile s vladikom Artemijem da ostanu u Devinim vodama. U ovaj manastir zbog dolaska monahinja, koje su posle uvođenja „privremenih mera uprave u ERP“ sredinom februara napustile Eparhiju, kako je nezvanično rečeno našem listu, juče su najpre došli pripadnici KPS i Kfora. Oni su se povukli pošto im je pokazan akt vladike Artemija za postavljenje nastojateljice monahinje Sare, bivše igumanije končulske. Izvori Danasa tvrde da je posle toga u manastir došao vladika Teodosije sa sveštenicima i isterao monahinje. Informativna služba ERP sinoć je negirala da je vladika Teodosije „lično učestvovao u izbacivanju monahinja“ i da je bilo „fizičkog nasrtanja“. On je, kako je saopšteno, „u manastir ušao kao kanonski episkop i bez ikakve primene sile obavestio uzurpatore da moraju da oslobode prostorije uzurpiranog manastira“, za šta se kao svedok navodi „inspektor srpske policije“.

Kazne uoči jubileja

Vladika Artemija (1935), u svetu Marko Radosavljević, rodom je iz Lelića. Na njegov životni i monaški put presudni uticaj imali su njegov duhovnik otac Justin Popović i zemljak vladika Nikolaj (Velimirović) – obojica proglađeni za svetitelje. Školovao se u Valjevu, Beogradu, Atini, bio profesor na bogoslovijama u Krki i Prizrenu, a kao duhovnik od zapustelog manastira Crne reke napravio je „rasadnik“ monaštva ne samo u ERP, nego u celoj SPC. Na tronu ERP 1991. nasledio je pokojnog patrijarha Pavla, a njegova smena na majskom saboru 2010, na kojem je kanonizovan njegov duhovni otac, jedan je od prvih poteza patrijarha Irineja. Iako se očekivalo da će to staviti tačku na njegov višegodišnji spor sa crvenim vlastima, nastao zbog političkog neslaganja u vezi s tužbom ERP protiv četiri države članice NATO zbog stradanja srpskih crkava i manastira na KiM i Memoranduma o njihovoj obnovi, koji je SPC 2005, uprkos protivljenju nadležnog episkopa, SPC potpisala sa Prištinom, tokom proteklih pola godine neslaganja između njega i Sinoda su se produbila. „Crkvena vlada mu je najpre zabranila da ostane duhovnik monaštvu u ERP, potom je bila nezadovoljna okupljanjima naroda i odbeglog monaštva u Šišitovcu, a potom mu je izrekla i kaznu privremene zabrane bogosluženja. Saborske odluke o raskolu i raščinjenju donete su dan uoči 50. godišnjice njegovog zamonašenja. Mada su isprva zvanični razlog za njegovu smenu bile sumnje u finansijske zloupotrebe njegovih saradnika, to proteklih meseci nije umanjilo spekulacije da je reč o političkom uklanjanju za državni i crkveni vrh „nepodobnog“ javnog kritičara državne politike prema Kosovu i Metohiji – od pokojnog Slobodana Miloševića do aktuelnog režima, protivnika podele KiM i antiekumeniste.

Kazne za monahe

Posle povratka vladike Artemija na KiM uprava ERP juče je prvi put zvanično saopštila ranije izrečene kazne odbeglim monasima. Jeromonasi Naum Mirković, Irinej Ristić i Ksenofont Tomašević su raščinjeni. Bivši iguman Crne reke protosinđel Nikolaj stavljen je pod zabranu sveštenodejstva i pričešća u trajanju od sedam, a jeromonah Benedikt od 10 godina. Slične kazne u trajanju od jedne do 10 godina dobili su svi ostali klirici u zavisnosti od stepena njihove anticrkvene aktivnosti, dok su obični monasi i monahinje ostavljeni pod zabranu pričešća do njihovog pokajanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari