Posle dvomesečne pauze juče je ponovo počela da radi narodna kuhinja u Pirotu, a na kazanu ima 850 korisnika, najugoroženijih Piroćanaca, koji će topla jela dobijati do marta iduće godine. Pravo na obrok iz narodne kuhinje imaju lica koja primaju materijalno obezbeđenje preko Centra za socijalni rad, lica bez ikakvih prihoda, samohrani roditelji, deca iz porodica u kojoj nijedan od roditelja ne radi i penzioneri sa malim penzijama.

Obroke će kao i do sada pripremati Radna jedinica „Ugostiteljstvo“ korporacije „Tigar“, a deliće se, kao i ranije, na dva gradska punkta, dok će tridesetak starih i bolesnih hranu dobijati kod kuće.

– Bolje išta nego ništa. Nemam nikakvu pomoć i ova porcija jela koju sam danas dobila mnogo mi znači. Da nije te pomoći ne znam kako bih živela – kaže šezdesetpetogodišnja Jelica Ćirić.

Sa šerpicom u ruci po kuvano jelo došao je sedamdesetpetogodšnji Demir Husen. – Supruga i ja ne možemo da živimo od penzije od 10.000 dinara. Drugog izbora nemam osim da dođem na kazan – kaže Husein.

– Imam penziju osam hiljada. Drugih prihoda nemamo. Jelo ću podeliti sa suprugom – kaže sedamdesetogodšnji Milivoje Mecić.

Po porciju hrane došla je i Slađana Salić. U njenoj porodici ima osam članova. – Nigde ne radimo, da ima posla ne bih dolazila ovde. Ove dve kantice koje sam dobila sa jelom delićemo, ali nema za sve – kaže Salićeva.

Povećan broj korisnika

Sekretar Crvenog krsta u Pirotu Miroljub Mijić kaže da je ovoga puta broj korisnika sa 700 povećan na 850 korisnika.

– Dok kuhinja nije radila, imali smo listu čekanja sa preko stotinu korisnika. Krenuli smo opet sa radom zahvaljujući Vladi Srbije koja je odobrila dodatnih 100 miliona dinara za rad svih 59 narodnih kuhinja u Srbiji, kao i sredstvima opštinskog budžeta. Ove godine je iz budžeta opštine izdvojeno oko četiri miliona dinara. Lokalna samouprava je uvek imala razumevanje za rad narodne kuhinje. Planiramo da kuhinja radi narednih pet meseci. Naš Crveni krst dobiće i 20 tona namirnica. Od toga je 8,5 tona smrznutog svinjskog mesa, osam tona smrznutog pomfrita, a ostalo je narezak, paštete i mleko u prahu. Ove namirnice biće dovoljne za pripremu obroka do marta naredne godine, a pripremu , distribuciju i nabavku ostalih namirnica finansiraće opština Pirot – kaže Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari