Tragom starih tekijanskih alasa na put od ribarske varošice Tekija do Kusjaka, nizvodno Dunovom juče je krenuo veseli karavan zaljubljenika u ovu reku. Kajakaški klub „Tekija“ deveti put potpisuje organizaciju sada već tradicionalne trodnevne regate koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika.

– Očekujemo preko 200 učesnika ove godine iz gotovo čitave Srbije. Sa nama će 92 kilometra Dunava preploviti posade iz Beograda, Novog Sada, Niša, Zaječara, Negotina, a iz naše kladovske opštine skoro da nema naselja bez svoje posade – kaže za Danas predsednik Kajakaškog kluba „Tekija“ Vukašin Radić.

Prvog dana regate, objasnio nam je Radić, prelazi se etapa od 26 kilometara i u njoj je sigurno najatraktivniji prolazak kroz brodsku prevodnicu u HE Đerdap 1. Tačno u podne regataši su bili na brodskoj prevodnici na rumunskoj strani Đerdapa 1, a putovanje se juče završilo u Maloj Vrbici. Druga etapa, koju će učesnici preći danas (subota) najduža je i iznosi 46 kilometara od Male Vrbice do Brze Palanke, dok trećeg poslednjeg dana učesnici regate prelaze 20 kilometara razdaljine od Brze Palanke do Kusjaka.

– Regata nema takmičarski, već turistički karakter. U proseku prelazimo šest do sedam kilometara na sat, tako da ni vrsta plovila, odnosno da li se vesla ili čamce pokreću motori, nije presudna. Na ovogodišnjoj regati učestvuju veslači, ali i čamci sa motorima, skuteri, jahte, dovoljno dobre volje i dobrog raspoloženja da pređemo tih stotinak kilometara. Nadamo se da će nas i vreme poslužiti da možemo da uživamo u svim lepotama Dunava – objašnjava Radić.

Poslednja stanica Đerdapske regate je kusjačka plaža gde će ovaj veseli dunavski karavan završiti putovanje. Jahte i jači motorni čamci, isti put prevaliće ovog puta uzvodno, dok se za povratak drugih organizator pobrinuo obezbedivši autobus i teretna vozila za prevoz plovila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari