Uveren sam da će posao biti uspešan. Hajde da počnemo – rekao je juče ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji koja je označila početak gradnje gasovoda Južni tok. Realizacija projekta vrednog 16 milijardi evra ozvaničena je varenjem cevi na obali Crnog mora. Južni tok će Evropi pružiti apsolutnu bezbednost snabdevanja gasom, rekao je predsednik kompanije Gasprom Aleksej Miler, preneo je RTS.


Putin je kazao da će Južni tok biti izgrađen u skladu sa najsavremenijim tehnološkim standardima, ali i ekološkim. Gasovod koji će ići po dnu Crnog mora u dužini od oko 920 kilometara, kako je rekao, neće naneti nikakve štete životnoj sredini, već će stalna istraživanja doprineti njenom očuvanju. Putin je rekao da je 63 milijarde kubnih metara godišnjih isporuka

Južnim tokom „veliki obim“ i da će Rusija na svojoj teritoriji proširivati kapacitete kako bi omogućila isporuke planiranih količina. Gasovod Južni tok dovešće ruski gas do potrošača u Zapadnoj Evropi ispod Crnog mora preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije do Italije. Šest milijardi evra izdvojeno je za gradnju kopnenog dela, a 10 milijardi za deo u Crnom moru, navodi Beta.

Prve količine gasa trebalo bi da poteku 2015. godine. Deonica gasovoda Južni tok kroz Srbiju, čija gradnja bi trebalo da počne 20. decembra polaganjem kamena temeljca za kompresorsku stanicu u blizini granice sa Mađarskom, biće duga oko 470 kilometara. Vrednost radova procenjena je na 1,7 milijardi evra, a investitor je preduzeće Južni tok Srbija u kojem Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto. Svečanosti u Rusiji prisustvovali su ministarka energetike Zorana Mihajlović i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

– Srbija nije bezbedna energetski ni kada je u pitanju nafta, ni kada je u pitanju gas, te je zbog toga početak izgradnje drugog dotoka gasa, odnosno gasovoda Južni tok, za nju od velikog značaja – izjavila je ministarka Zorana Mihajlović. Ona je podsetila da Srbija danas dobija ruski gas preko Ukrajine i Mađarske, da su troškovi transporta veoma visoki, pa je i cena gasa visoka.

Bajatović: Srpska zastava prva

– Sa ponosom smo gledali srpsku zastavu koja je bila prva u nizu zemalja učesnica Južnog toka. Ovo je najzad jasan signal svima da će Južni tok biti izgrađen onako kako je i rečeno – kazao je Dušan Bajatović agenciji Beta. On je dodao da su direktori svih kompanija koje su učesnice projekta Južni toka imali sastanke i razgovore kojima su prisustvovali i bankari koji nameravaju da prate finansiranje gasovoda. U svim zemljama postoje mogućnosti da počne gradnja Južnog toka i postoje obezbeđenja sredstva, kazao je Bajatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari