Početak gradnje novog dimnjaka u Termoelektrani „Kostolac B“, u okviru izgradnje fabrike za odsumporavanje dimnih gasova, zvanično je otpočela bušenjem i nalivanjem pilona, dubine više od dvadeset pet metara. Gradnja dimnjaka je u nadležnosti korporacije „CMEC“ iz NR Kine, u okviru prve faze kreditnog aranžmana. Ukupno će u temelju biti izbušeno i postavljeno 360 pilona.


– Do danas, završeno je 203 šipova dimnjaka. Tokom naredna tri – četiri dana, završiće se i ostalih 43 šipova. Uzevši u obzir tehničke specifičnosti, naredni koraci su od izuzetne važnosti: Prvo, kako bi se sprečilo taloženje okolnog zemljišta u iskopanoj jami ili natapanje iste usled obilnih padavina, izgradnja podloge i temelja do +0 m mora započeti odmah nakon perioda testiranja šipova. Drugo, očekujemo pozitivan izveštaj tehničke kontrole, odnosno statičkog proračuna gornje strukture apsorbera. Tek pošto dobijemo odobrenje za apsorbere, izgradnja šipova apsorbera se može neometano izvršiti, kaže Dragan Živić, direktor TE „Kostolac B“.

Inače, novi, takozvani vlažni dimnjak, projektovan je tako da ima posebne dimne cevi za svaki od blokova. Dimne cevi biće izgrađene od plastike ojačane staklenim vlaknima (engl. glass fibre reinforced plastic – FRP), materijala koji obezbeđuje visoku otpornost na koroziju u radu sa vlažnim ODG gasom. U kanalima dimnog gasa na izlasku iz apsorbera i u dimnjaku postavljaju se posebno projektovani elementi za uklanjanje kapljica vlage iz struje dimnog gasa. Otklonjena vlaga se prikuplja i cevima vraća nazad u apsorber. Tokom strujanja gasa kroz novu dimnu cev dolazi do kondenzovanja vlage na unutrašnjoj površini cevi. Prečnik dimne cevi projektovan je tako da obezbedi održavanje dovoljno male brzine dimnog gasa, kako bi se sprečilo da kapljice sa zidova dimne cevi ponovno dospeju u struju dimnog gasa. Umesto toga, kapljice vlage slivaće se niz zidove dimne cevi i prikupljati kako bi se kasnije ponovo vratile u apsorber. Visina novog dimnjaka je 200 metara, a prečnik svake dimne cevi 7 metara. Sadašnji dimnjak visine je 250 metara.

Prema svom običaju, kineski radnici su proslavili početak ovih radova prigodnim vatrometom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari