U Osnovnom sudu u Novom Sadu pokrenuta je istraga protiv direktora JP Urbanizam Tomislava Bokana, pod sumnjom da je organizovao kupovinu glasova za Romsku demokratsku stranku (RDS), koja je na majskim izborima osvojila šest mandata u Skupštini grada.

On je saslušan u Osnovnom sudu u Novom Sadu zbog sumnje da je izvršio krivično delo davanje mita u podstrekavanju u vezi sa glasanjem. Bokan je najpre bio odbornik RDS, kao i njegova supruga i rodbina, a nakon smene vlasti 21. septembra je došao na čelo Urbanizma. U međuvremenu je osnovao pokret Dinara – Drina – Dunav.

Kako je javio Radio 021, Bokan je saslušan 30. januara, a tokom istražnog postupka je saslušano još šest osoba, koja se sumnjiče da su od Bokana primile novac kako bi glasale za RDS na lokalnim izborima u Novom Sadu. Poslednja tri svedoka u ovom postupku biće saslušana 7. marta posle čega će predmet biti dostavljen Osnovnom javnom tužištvu koje treba da donese odluku da li će podići optužnicu protiv Bokana i ostalih.

Tužilaštvo u Novom Sadu je 31. jula prošle godine podnelo predlog za preduzimanje određenih istražnih radnji protiv Bokana zbog krivičnog dela davanja mita u podstrekavanju u vezi sa glasanjem. Istražnim radnjama obuhvaćeno je i šest osoba za koje postoji sumnja da su od Bokana primile novac kako bi glasale za RDS na lokalnim izborima 6. maja. Iz tog razloga pred Osnovnim sudom saslušani su osumnjičeni Slađana Rovčanin, Milovan Duvnjak i Antigona, Biljana, Svetlana i Vladimir Vučenov.

Portparol Osnovnog suda Tijana Jakovljević kaže da je tokom istrage saslušan i određeni broj svedoka, ali njihova imena i ostale informacije iz postupka nije mogla da nam otkrije zbog njihove poverljivosti u ovoj fazi sudskog postupka. Kako Radio 021 javlja, tužilaštvo nije predvidelo da se, osim saslušanja osumnjičenih i svedoka, tokom istražnih radnji izvode još neki dokazi.

Lista Romska demokratska stranka – Tomislav Bokan je na osnovu broja dobijenih glasova osvojila šest mandata u Skupštini grada. Prvi legitimitet toj stranci dala je Gradska izborna komisija, tada pod kontrolom DS. Kada je RDS zajedno sa SPO istupila iz vlasti i omogućila stvaranje nove većine na sednici novosadskog parlamenta 12. septembra, sada već bivši gradonačelnik Igor Pavličić (DS) je prvi put progovorio o kupovini glasova za RDS. Tada su o tome počeli da govore i predstavnici LSV, koji su takođe tada izgubili vlast. Pre njih, a neposredno posle izbora, RDS su za kupovinu glasova optužili predstavnici SNS i DSS, koji su zbog toga podneli i krivične prijave.

Tomislav Bokan je do izbora bio gotovo potpuno anoniman, a radio je u novosadskim javnim preduzećima kao referent i stručni saradnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari