Počela izgradnja turističko-manifestacionog trga u Čantaviru 1Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, foto: Natalija Jakovljević/Danas

U naselju Čantavir su počeli radovi na izgradnji turističko-manifestacionog trga, a projekat je vredan oko 55,8 miliona dinara sa PDV-om.

Ministarstvo privrede je u te namene izdvojilo 27,9 miliona dinara, dok je ostatak sredstava obezbedio Grad. Površina trga za turističke svrhe biće nešto više od 8.700 kvadratnih metara.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, podseća da u Čantaviru živi 6.500 ljudi, većinom poljoprivrednika koji su posebno uspešni u stočarstvu.

„Život u Čantaviru treba da postane još kvalitetniji, a tome će doprineti, kako veliki projekat izgradnje kanalizacione mreže Čista Srbija koji kreće ove godine, tako i projekat proširenja postojećih kapaciteta centralnog trga“, napominje Bakić.

Dodaje da će uređenje prostora za potrebe pijačne prodaje, sajmova, svečanosti, vašara i drugih manifestacija doneti veliku korist i Bačkom Dušanovu, Višnjevacu, Starom i Novom Žedniku, Bikovu, u kojima živi oko 10.000 stanovnika, a koja su dobro povezana sa Čantavirom.

„Poljoprivrednici iz okoline će na trgu i u pratećim specijalizovanim objektima moći da prezentuju svoju ponudu, da se povezuju i zajedno nastupaju, a blizina autoputa otvara i velike mogućnosti za nacionalnu promociju poljoprivrednih, poslovnih i turističkih kapaciteta svih ovih subotičkih naselja i sela“, ocenjuje gradonačelnik.

Podseća da se vašari i pijačni dani u Čantaviru tradicionalno održavaju više decenija.

„Najviše se prodaju zanatski radovi, domaći proizvodi i rukotvorine, koje ne mogu da se kupe u prodavnicama i trgovinskim lancima. Od 120 izlagača, 70 prodaje poljoprivredne proizvode, 10 hranu i mesne proizvode, 10 zanatske proizvode, a ostalih 30 prodaje garderobu i kućne aparate. Oni dolaze uglavnom sa šireg podrčuja Bačke i Banata, a naročito iz Sente, Kanjiže, Ade, Mola, Čoke, Utrina, Gunaroša, Bačke Topole, Oroma, Bajmoka i naravno samog Čantavira i Subotice“, napominje Bakić.

Dodaje da će ovim projektom da ih sve objedine na jednom mestu, čime nastavljaju kako ispunjavanje komunalnih potreba naših građana, tako i opremanje turističkih zona i stvaranje uslova za privlačenje gostiju iz okoline ali i na nacionalnom nivou.

„Zadovoljenje potreba građana za uređenim pijačnim prostorom, očuvanje starih zanata, jačanje turističkih kapaciteta, povezivanje sela i prigradskih naselja, stvaranje novih radnih mesta, ostanak mladih na selu i unapređenje kvaliteta života – sve su to ciljevi koji su nas opredelili da ulažemo u ovaj odličan projekat za Čantavir i ceo grad“, smatra Bakić.

On ocenjuje da će za tri meseca Čantavir imati jedan savremen, multifunkcionalan i reprezentativan javni prostor, kakav se čekao decenijama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari