Počela jesenja sadnja drveća u Užicu 1Foto: Nenad Kovačević

Ove jeseni biće posađeno nekoliko desetina stabala u urbanim zonama Užica i Sevojna.

To je najavila Nada Jovičić, gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, koja je sadnjom stabla na Plaži simboličono započela tu akciju.

Time Užice, rekla je, obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije u skladu sa ovogodišnjim temom „Zaštita životne sredine – lokalne zajednice preduzimaju mere”.

“Cilj akcije da se podigne svest o začaju zelenih površina i drveća u urbanoj zoni, kao i da motivišemo građane da, ako je to moguće, zasade bar po jedno drvo u dvorištima svojih kuća i stambenih zgrada“, kazala je Jovičić.

Ona je dodala da je ove jeseni planirana sadnja nekoliko desetina stabala, te da će se te aktivnosti nastaviti i narednih godina, sve dok bude raspoloživog prostora u gradu koji bi mogao da se za to koristi.

„Jedno stablo je jedan zeleni respirator. Njihov broj je izuzetno bitan u kotlinskom gradu kao što je naš, gde sam položaj grada i sve izraženiji uticaj klimatskih promena, pored sve gušćeg saobraćaja i velikog broja ložišta, vidno utiču na kvalitet vazduha”, poručila je većnica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari