U Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ u Apatinu počela je obuka romske dece za rad na kompjuteru. Nabavljeno je 25 računara, a obuku pohađaju dve grupe od po 25 dece. Obuka će trajati dve sedmice, a prevoz dece od romskog naselja do škole je besplatan. Ovo je deo projekta „Obrazovanje za tebe, mene, nas – za sve“ za šta je, preko Vlade Srbije, od Svetske banke dobijeno 30.501 evro, koji će biti utrošeni u roku od 12 meseci.


Školi „Žarko Zrenjanin“ pripao je 5.241 evro, a od tih sredstva će 202 učenika iz romskog naselja dobijati besplatnu užinu tokom cele školske godine, a biće organizovan i niz seminara za decu i roditelje kako bi se što bolje snašli u realizaciji projekta inkluzije dece Roma u svakodnevnu školsku nastavu.

Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ u Sonti 6.302 evra utrošiće za nabavku školskog pribora za 58 učenika Roma, kao i za besplatnu užinu. Predviđeno je i opremanje prostora za produženi boravak dece u školi. NVO „Beli golub“ dobila je 5.821 evro za kupovinu 25 računara, za organizaciju obuke dece i raznih seminara, posebno onih o kulturi i jeziku romske populacije. Dobijen 5.241 evro opština Apatin će utrošiti za organizaciju obuke i seminara i nabavku materijala.

Čelnici opštine Apatin ističu da poodavno ulažu napore za poboljšanje uslova života u romskom naselju. Ono ima Dom zdravlja i Dom kulture, uveden je vodovod, struja, telefoni. Za pohvalu je podatak da 90 odsto dece Roma završava osnovno obrazovanje, a 30 odsto i srednje škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari