Nakon prekvalifikacije, u brodogradilištu Rajna – Dunav u Kladovu, petnaest nezaposlenih lica postaće brodomonteri. Da bi ovladali zanimanjem brodomontera nezaposleni će u kladovskom brodogradilištu na obuci biti pet meseci i za to će vreme primati novčanu nadoknadu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Budući brodomonteri će završetku stručnog osposobljavanja dobiti i stalan posao u brodogradilištu Rajna – Dunav koje u svojim proizvodnim halama i na dunavskom navozu remontuje i gradi nove brodove za domaće i inostrane kupce.

Osim za brodomontere, čija je obuka počela, idućeg meseca u brodogradilištu počinje i prekvalifikacija radnika sa evidencije NSZ u Kladovu za elektro i gasne zavarivače.

Kladovsko brodogradilište je inače privatizovano 2004. godine kada su ga kupili holandsko-rumunski preduzetnici. Danas brodogradilište Rajna – Dunav zapošljava 200 radnika, uspešno radi i sa holandskim kupcima ima zaključen poslovni aranžman do kraja naredne godine, čija je vrednost devet miliona evra. Holandskim kupcima kladovski brodograditelji su do sada, od ukupno osam, isporučili tri samohodna plovila namenjena prevozu velikog tereta.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari