Vanredno stanje zbog velike količine snega i niskih temperatura ukinuto je u celoj Srbiji i Crnoj Gori. Stanje se stabilizuje i u sandžačkim opštinama s obe strane granice, koje su bile pogođene vremenskim neprilikama. Vanredno stanje zbog obilnih snežnih padavina koje su paralisale komunikaciju na teritoriji opštine Prijepolje Opštinski štab za vanredne situacije proglasio je još 26.januara i to stanje trajalo je punih mesec dana.


– Pravi heroji tokom proteklih mesec dana bili su svi koji su upravljali građevinskim mašinama u teškim uslovima, gde su smetovi dostizali i nekoliko metara, koji su provodili po ceo dan i noć snalazeći se u bespućima, kaže Dragoljub Zindović, predsednik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije. Tokom vanredne situacije prioritet je bio spašavanje života ugroženih, dostavljanje hrane i lekova i sahranjivanje umrlih u zavejanim selima. Zindović ističe da je najvažnije da niko u prijepoljskoj opštni nije stradao zbog elementarne nepogode.

Formirana je i Komisija za procenu štete od elementarne nepogode i do sada je oko 300 građana podnelo zahteve za utvrđivanje oštećenosti objekata usled snežnog nevremena. Najčešće je reč o štetama na stambenim i pomoćnim objektima, štalama i garažama ali i plastenicima.Tokom mesec dana vanredne situacije, Vlada Srbije uputila je opštini Prijepolje pomoć od pet miliona dinara i 30 tona nafte, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku doniralo je još milion dinara.

Na području Bijelog Polja, saznajemo u Timu za upravljanje u vanrednim situacijama, ostala su zavijana sela Ujniče, Odrin, Podublje, Novo selo, Rakita, Vergaševici, Pali, Zekića rijeka, Stožer do škole, dio Gorica i pojedina sela na području Koritske visoravne. Međutim, mehanizacija je krenula prema tim selima, tako da će uskoro biti prohodna.

– Iako u sniježnoj blokadi, domaćinstvima ovih sela se svakodnevno dopremaju hrana, lijekovi i neophodne potrebštine a bolesni se pomoću heliktora i na drugi način transportuju do ljekara u Bijelom Polju ili Podgorici, kažu u Timu za upravljanje u vanrednim situacijama.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, koji je i predsjednik opštinskog Tima za upravljanje u vanrednim situacijama, kaže da je i zdravstveni sistem u Bijelom Polju na besprijekoran način odgovorio svim zahtjevima i potrebama građana. „Preko 120 evakuacija smo imali u proteklih 20 dana. Tokom tih operacija smo nastupali komplementarno – institucije zdravstvenog sistema i službe koje su bile u funkciji Tima za upravljanje u vanrednim situacijama“, rekao je Žurić.

Sekretarijatu za privredu opštine Pljevlja do sada stiglo 285 zahtjeva za procjenu štete koja je nastala usled snježnih padavina i mraza. Skoro polovina zahtjeva se odnosi na štete na plastenicima, gotovo isto toliko se odnosi na objekte na gradskom i seoskom području, a manji dio zahtjeva se odnosi na štete u stočnom i pčelarskom fondu kao i na voćnjacima. Rješenjem predsjednika opštine Pljevlja formirana je Komisija za procjenu štete, a ako zatreba biće formirane još dvije komisije, kako bi se na adekvatan način moglo obići i procijeniti šteta kod svakog podnosioca zahtjeva. Po obilasku svih prijavljenih, Komisija će procjeniti štetu na nivou opštine i taj elaborat proslijediti republičkoj Komisiji, resornom Ministarstvu i Vladi Crne Gore, radi dobijanja pomoći.

Dragan Bošković je jedan od poljoprivrednika čiji se plastenik površine od 240 kvadratnih metara srušio usled velike količine snijega. Pokušavao je, kaže, da zaštiti plastenik u kojem je prošle godine proizveo šest tona povrća, ali je elementarna nepogoda bila jača. On se nada da će Ministarstvo poljoprivrede isplatiti subvencije za nabavku plastenika i da će pomoći da sanira oštećenja na uništenom plasteniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari