Pirotska nevladina organizacija Građanska čitaonica Pirgos počela je realizaciju projekta Građanski forum u okviru programa malih grantova Fonda za građansko društvo Svetske banke. Koordinator projekta Dragan Mladenović kaže da je dugoročni cilj ovog projekta smanjenje siromaštva na području pirotske opštine jačanjem kapaciteta marginalizovanih grupa i njihovo aktivnije učešće u unapređenju zajednice.

– Projekat će trajati pola godine i baviće se problemom nedovoljne inkluzije i niskog nivoa učešća marginalizovanih grupa, posebno Roma u razvojnim procesima opštine. Svrha projekta je jačanje učešća Roma u društvenim tokovima, povećanje informisanosti i podsticaj dijaloga oko važnih pitanja za romsku zajednicu i društvo u celini – kaže Mladenović.

Portparol projekta Antonio Antić kaže da kroz ovaj projekat treba da se utiče na povećanje mogućnosti za smanjene siromaštva i veće učešće romske populacije u društvenoj zajednici.

– Naša ciljna grupa biće oko 400 pripadnika romske populacije koji će direktno učestvovati u projektu, a indirektno još 2.470 Roma i oko 200 pripadnika lokalne samouprave – rekao je Antić.

Vrednost projekta je 5.765 dolara, a Svetska banka učestvuje sa 4.335 dolara.

Koordinator za manjinska pitanja u SO Pirot Radovan Asković kaže da je u ovoj opštini u odnosu na druge primetan pomak kad je reč o položaju romske populacije.

– Problemi su isti kao i kod pripadnika većinskog naroda i tranzicija je učinila svoje tako da se broj zaposlenih i kod Roma smanjio više nego ranije – rekao je Asković, dodajući da među Romima vlada interesovanje za veće uključivanje njihove dece u obrazovni sistem, te da u toj oblasti postoji dobra volja lokalne samouprave da se pomogne. Asković kaže da prema popisu iz 2002. godine u ovoj opštini živi 1.920 Roma, te da ih nezvanično ima do 2.500.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari