Porodica Milana Nedića smatra da je on lišen života i da je priča o njegovom samoubistvu iskonstruisana, reči su Zorana Živanovića, pravnog zastupnika porodice Nedić kojima je juče pred Višim sudom u Beogradu otpočeo postupak pravne rehabilitacije bivšeg predsednika srpske vlade tokom nacističke okupacije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Živanović je istakao da podnosioci zahteva poseduju pismenu odluku kojom je Nediću konfiskovana imovina i da je ista priložena sudu.

– Nismo mogli da pronađemo pismenu odluku kojom je Milan Nedić proglašen za ratnog zločinca. Ukoliko je u međuvremenu nađemo dostavićemo je sudu – rekao je Živanović.

Prema njegovim rečima, u toku postupka podnosioci zahteva će dostaviti dokaze sudu da je Nedić ubijen iz političkih i ideoloških razloga. Živanović je predložio sudu da pozove sedam svedoka, koje je podelio na dve kategorije. U prvu kategoriju svedoka spadaju istoričari koji bi trebalo da potvrde autentičnost priložene dokumentacije. Između ostalih sud će na neko od narednih ročišta pozvati Kostu Čavoškog i Bojana Dimitrijevića. Drugu grupu svedoka čine Nedićevi savremenici koji bi trebalo da govore o izbeglicama koje je srpska vlada spasila tokom Drugog svetskog rata. I upravo će, zbog poodmaklih godina, oni svedočiti na narednom ročištu koje je zakazano za 8. februar.

Prema rečima predsednice sudskog veća Anđelke Opačić ovaj postupak se bavi pravnom, a ne istoriografskom rehabilitacijom Nedića. Ona je istakla da je sud od Arhiva Srbije dobio dosije Milana Nedića koji ima više od 1.600 stranica. Nakon toga, advokat Zoran Živanović je podneo zahtev da mu se omogući uvid u dosije koji je Arhivu Srbije dostavila Bezbednosno-informativna agencija.

Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića je nakon ročišta rekao da je sudski postupak prilika da se sa imena njegovog pretka „spere neistinita ljaga“.

Milan Nedić je bio predsednik srpske Vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nediću nikada nije suđeno zbog toga što je pod kontroverznim okolnostima 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

Protesti bez incidenta

Ispred zgrade Višeg suda zbog početka postupka rehabilitacije Milana Nedića protestovalo je nekoliko desetina građana. Između okupljenih protivnika rehabilitacije i podnosioca zahteva nije bilo nikakvih incidenata.


Sudija Vasić u veću

Jedan od članova sudskog veća u postupku rehabilitacije Milana Nedića je i sudija Predrag Vasić. On se nedavno našao u medijima pošto se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj porodici Karađorđević kao rođendanski poklon uručuje rešenje o njihovoj rehabilitaciji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari