Ovih dana su počeli radovi na obnovi i uređenju tvrđave Golubački grad. Radovi na samoj tvrđavi i izmeštanju magistralnog puta trebalo bi da traju godinu i po dana. Ugovor za obnovu tvrđave, vredan 6,6 miliona evra, potpisan je 21.jula. Njime je predviđena potpuna rekonstrukcija utvrđenja.


Izmeštanjem puta koji prolazi kroz tvrđavu Golubac i izgradnjom potpuno nove infrastrukture, tvrđava će postati atraktivna turistička destinacija sa ugostiteljskim sadržajima i prostorom za različite izložbene i muzejske manifestacije.

Na radovima će biti angažovano oko 500 radnika, a očekuje se da u samom preduzeću „Tvrđava Golubački grad“ bude zaposleno oko 70 ljudi. Uređenje čitavog prostora će omogućiti i dodatne turističke sadržaje i otvaranje novih radnih mesta. Pored tvrđave gradi se i pristanište za velike brodove, a dugoročno je u planu i izgradnja amfiteatra na prostoru starog kamenoloma.

Projekat finansira Evropska unija, a implementira Austrijska razvojna agencija. Tvrđava koja se prostire na 23 hektara nalazi se četiri kilometra nizvodno od mesta Golubac, na strmim liticama na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari