Nakon prvog dana i otvaranja „Roštiljijade“ u Leskovcu, prodavci pečenja i specijaliteta sa roštilja zadovoljni su prodajom, a, iako je bina sa Bulevara oslobođenja izmeštena na Gradski trg, to nije uticalo na posećenost i prodaju, čak je, kako roštiljdžije tvrde, zainteresovanost bila veća u odnosu na prethodne godine. Najviše se kupovala pljeskavica, a najveća navala posetilaca očekuje se za vikend.
„Prodaja je prošla odlično, najviše se prodavala leskovačka pljeskavica, a kako smo mogli da primetimo, kod nas je kupovalo dosta ljudi iz Kragujevca“, rekao je leskovački ugostitelj Nemanja Stojilković.
Kako piše JuGmedia, osim pljeskavica, bataka i vešalica, posetioci su bili zainteresovani i za praseće i jagnjeće pečenje, kao i za leskovačku mućkalicu i svadbarski kupus.
Mesta pod šatorima bila su popunjena do kasno u noć, a nakon jela i pića, ljubitelji pečenja su kupovali „još po kilogram ili dva, kako bi odneli kući za ostatak porodice“.
Štandova sa pečenjem ove godine je više, za kilogram prasetine treba izdvojiti 2.000 dinara, a 2.500 za jagnjetinu.
„Dosta je posećenom, bez obzira na vreme. Nadam se da će ove godine vreme da nas posluži, juče je bilo dosta kiše. Najviše se kupuje praseće i jagnjeće pečenje, a za vikend, kao po običaju, očekujemo i goste iz Severne Makedonije i Bugarske“, rekla je ugostiteljka Jasmina Jekić iz Čačka.
Dodala je da su u toku dana bili ljudi koji su poreklom iz Vrnjačke Banje, ali žive u Švajcarskoj, kao i Leskovčani koji žive u Nemačkoj.
Naglasila je da, prema dosadašnjem iskustvu, turisti koji se vraćaju sa letovanja iz Grčke, „svrate kako bi posetili Leskovac i uživali u dobroj hrani“.
„Prvi put sam na Roštiljijadi, moja ćerka živi u Leskovcu i zato sam došla. Volim pljeskavicu, to mi je omiljeni specijalitet sa roštilja“, rekla je žena iz Vrnjačke Banje za portal JuGmedia.
Leskovačka Roštiljijada počela je juče i trajaće do nedelje, 28. avgusta.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.