Nata Mesarović, predsednica Visokog saveta sudstva, mogla bi po svemu sudeći ovog meseca da bude smenjena sa mesta predsednice Vrhovnog kasacionog suda, pošto će Skupština Srbije u ponedeljak glasati o prestanku njene funkcije.

O sudijama koje bi mogle da je naslede na ovom mestu spekuliše se već duže vreme, a kao najozbiljniji kandidati spominju se sudije Vrhovnog kasacionog suda – Vida Petrović Škero, Janko Lazarević i Ljubica Milutinović. I dok je Petrović Škero, u reformi pravosuđa bila reizabrana u prvom krugu, ostalo dvoje sudija nisu bili te sreće i na posao su vraćeni naknadno.

Vida Petrović Škero, nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije, bila je svojevremeno jedan od najvećih kritičara Nate Mesarović i reforme pravosuđa, a izbor sudija okarakterisala je kao „šamar pravosuđu“. Međutim, o kandidaturi za mesto predsednice Vrhovnog kasacionog suda još ne želi da govori.

– U ovom trenutku ja imam svoju predsednicu i dokle god je ona na toj funkciji ne želim da pričam o eventualnoj kandidaturi. Mediji spekulišu i prave listu njenih naslednika, ali ne bih o tome, kaže za Danas Petrović Škero.

Za razliku od nje, sudija Janko Lazarević na našem pitanje da li će se kandidovati za mesto predsednika Vrhovnog kasacionog suda, odgovorio je da će se kandidovati.

– Da , kandidovaću se, naglašava Lazarević. Prema njegovim rečima, reforma pravosuđa nije donela nijedan pozitivan korak i to se mora ispraviti.

I dok su mnoge njegove kolege, čekajući da se vrate na svoja radna mesta promenili profesiju i prešli u advokaturu, Lazarević je tri godine čekao na odluku Ustavnog suda Srbije i bio jedan od prvih sudija koji se vratio na posao. Svojevremeno je bio zamenik predsednice Vrhovnog suda Srbije Leposave Karamarković, a sukobe sa Natom Mesarović imao je i ranije i to zbog propusta u predmetu za zločin na Ibarskoj magistrali.

Sudija Ljubica Milutinović, koja je pre reforme sudstva bila na funkciji zamenika predsednika Vrhovnog suda Srbije, izabrana je za sudiju Vrhovnog kasacionog suda. Posle opšteg izbora sudija, u decembru 2009. godine, nije bila reizabrana, ali je Visoki savet sudstva na jednoj od sednica usvojio njen prigovor i doneo odluku da je bira na stalnu sudijsku funkciju u Vrhovnom kasacionom sudu. U slučaju sudije Milutinović, mnogi su postavljali pitanje kako je moguće da je prilikom opšteg izbora ocenjeno da nije ispunjavala kriterijume stručnosti, osposobljenosti i dostojanstva, a kasnije je izabrana u sud najvišeg ranga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari