Aktivnosti na revitalizaciji bloka B1 organizovane su u tri celine a da bi ovaj blok bio na termoenergetskoj mreži kao što je predviđeno po planu, početkom decembra ove godine, neophodno je brižljivo praćenje plana i dobra koordinacija svih učesnika u ovom složenom tehničkom poduhvatu rekao je direktor Direkcije za proizvodnju električne energije u PD „TE-KO Kostolac“ Zoran Stanojević:

 -Vođenje poslova na revitalizaciji bloka B1 prati se u tri celine. Jednu celinu čine aktivnosti iz međunarodnog kreditnog aranžmana sa kineskim partnerima koje su u nadležnosti korporacije „CMEC“. Drugu celinu poslova na revitalizaciji bloka B2 jesu segmenti, koji se takođe finansiraju iz međunarodnog kreditnog aranžmana a njihova realizacija pripada našoj kompaniji, Privrednom društvu „TE-KO Kostolac“. Treća celina poslova ne finansira se iz međunarodnog kreditnog aranžmana sa kineskim partnerima, već iz sopstvenih sredstava naše kompanije. Sve tri celine su podjednako važne, tako da je za pokretanje bloka B1 1.decembra neophodno da sve tri oblasti poslova budu završene. Krajem ovog meseca očekujem da bude završen postupak nabavke za redukciju azotnih oksida. U međuvremenu, javio se kao kritičan i međupregrejač na bloku B1, kada je rađena analiza o neophodnim elementima za revitalizaciju, tako da smo pokrenuli i javnu nabavku za ovaj deo postrojenja što ćemo finansirati iz sopstvenih sredstava. Takođe, važno je pomenuti i rekonstrukciju mlinova, kao i javnu nabavku za angažovanje usluga specijalizovane kompanije za kontrolu kvaliteta radova na bloku B1.

Posmatrajući ukupan broj angažovanja ljudi, na poslovima revitalizacije biće ih najviše tokom letnjih meseci istakao je Zoran Stanojević: -U septembru očekujem završetak određenih poslova i puštanje pojedinih uređaja u rad, da bismo narednog meseca, u oktobru uradili pripreme za finalizaciju. Poslednji mesec za radove na revitalizaciji bloka B1 je novembar, kada će uslediti pojedinačne probe uređaja na velikim zahvatima koji predstavljaju završni korak, poput hidraulične probe kotla, cevnog sistema kotla, sušenje ozida, čišćenje cevnog sistema da bi sve nečistoće bile izbačene i na kraju sledi produvavanje. Naredna faza jeste puštanje i sinhronizacija bloka B2.

Delegacija PD „TE-KO Kostolac“ nedavno je boravila u Kini, da bi izvršila kontrolu izrade parovoda tople međupare, oznake RB. Radi se o cevovodu koji je obuhvaćen revitalizacijom bloka B1, s tim što se zamenjuje samo parovod visokog pritiska RB, dok će parovod sveže pare RA, parovod hladne pare RC i cevovod napojne vode RR biti rekonstruisani u cilju omogućavanja pravilnog rada ovog postrojenja i pokretanje celokupnog sistema cevovoda:

-Naš stručni tim je ovog meseca posetio fabriku „Bohai“ u Kini, koja radi zavarivanje, okrupnjavanje i savijanje cevovoda visokog pritiska. Reč je o cevima koje imaju velike prečnike, napravljenim od specijalnih materijala. „Bohai“ radi i termičku obradu, odnosno sve ono što čini finalizaciju parovoda pre isporuke u našu kompaniju. Naša delegacija je pregledala opremu i dokumentaciju, zatim smo usaglasili zaključke o narednim koracima koje treba preduzeti, rekao je direktor Stanojević.

U delegaciji koja je posetila kompaniju „Bohai“ u Kini bio je i direktor Termoelektrane „Kostolac B“ Dragan Živić: -Izvršili smo kontrolu parametara cevovoda RB linije u samoj fabrici, zatim smo obišli i sam pogon u kome su sklapani delovi našeg cevovoda. Dva dana smo radili pregled opreme koja je bila u fabrici a jedan od osnovnih elemenata cevovoda, odnosno Y komadi, stigli su iz Italije. Obilaskom ove fabrike uvideli smo da „Bohai“ raspolaže svim neophodnim kapacitetima za izradu cevovoda. Radi se o kompaniji koja radi za veliki deo sveta, često rade za termoenergetska postrojenja i imaju puno materijala na zalihama, kao i adekvatne mašine i sve ono što je neophodno za jedan zaokruženi proizvodni proces, počev od fabrikacije cevi do izrade celih delova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari