Završene blokade u Gornjim Nedeljicama i Preljini: Ekolozi najavljuju nove proteste i poručuju "Ne igrajte se sa našim strpljenjem" 1foto: N1

Ekološki aktivisti, koji se protive otvaranju rudnika litijuma u dolini Jadra, započeli su danas oko 14 sati jednočasovnu blokadu magistralnog puta Loznica-Valjevo u Brezjaku kod Loznice, a potom je usledila i blokada i Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka.

Nakon sat vremena blokade su završene, a ekološki aktivisti su najavili nove proteste i blokade, gde im se pridružuju i predstavnici opozicije.

Okupljeni u Brezjaku nosili transparente protiv otvaranja rudnika litijuma, kao i zastave udruženja „Ne damo Jadar“, a među prisutnima je i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Predstavnik udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović izjavio je danas da će ekološke organizacije u narednom periodu kombinovano organizovati i proteste i blokade saobraćaja.

Kokanović je za televiziju N1, tokom blokade saobraćaja u Brezjaku kod Loznice, rekao da će u četvrtak biti organizovan protest u Čačku, a u subotu blokade saobraćajnica.

Miroslav Aleksić (NPS) koji se nalazi u Preljini, rekao je da je borba tek počela.

„Sve poluge vlasti su usmerene da budu servis Rio Tinta. Treba da štite interese građana, a ne privatnih kompanija“, istakao je.

Poslanik DS Srđan Milivojević je izveo kolonu, a tu su bili i Dragana Rakić i Zoran Lutovac.

„Ovo je naša poslanička kancelarija. Mi ovde razgovaramo sa građanima o problemu iskopavanja litijuma i razlozima zbog kojih građani poručuju da se neće kopati. jedna gospođa mi je rekla ‘sinko, ja ne pristajem da moja deca žive 20 godina kraće, da bi neko iz vrha režima uzeo svoju litijumsku proviziju.0“, rekao je Milivojević.

Predstavnica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Ljiljana Bralović izjavila je da će blokada u Preljini početi uskoro, jer očekuju ljude iz Kraljeva koji dolaze na protest, kako im pristup ne bi bio blokiran.

„Blokada će svakako trajati jedan sat“, rekla je ona za televiziju N1 u Preljini.

Navela je da je današnji protest poruka vlasti da se blokade mogu organizovati bilo gde, ali je naglasila da neće raditi intenzivne blokade kao pre dve godine.

„Žuri se Rio Tintu i onima koji su uzeli pare. Ovo služi da samo podsetimo ljude da nismo odustali i da se uvek borimo za ono u šta verujemo“, rekla je Bralović i najavila da će u protestu u Čačku u četvrtak biti najavljeni dalji koraci.

Nakon što Skupština Srbije nije usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarenju i geološkim istraživanjima, ekološki aktivisti „Ne damo Jadar“ i SEOS održali su protest u sredu, a za danas su najavljene i blokade u Preljini i Gornjim Nedeljicama, koje će trajati jedan sat.

Aktivisti ističu da su u pitanju „blokade upozorenja“, i poručuju vlasti da se ne igra sa njihovim strpljenjem, jer će to dovesti do zaustavljanja saobraćaja u celoj Srbiji.

Okupljanje građana je planirano u centru Brezjaka i kod crkve u Preljini.

Blokade puta Loznica-Valjevo u Gornjim Nedeljicama i Ibarske magistrale u Preljini počeles s u 14 časova i trajaće jedan sat.

Na današnje blokade, kako je najavljeno, trebalo bi da dođu i opozocioni poslanici. Kako je rečeno, građani će biti u mogućnosti da im postave pitanja o temama koje su im bitne.

Do sada su protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma održani u više od 50 gradova: Loznici, Beogradu, Leskovcu, Čačku, Nišu, Vranju, Lazarevcu, Vladimircima, Malom Zvorniku, Beloj Crkvi, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Koceljevi i Šapcu.

Protestovalo se i u Arilju, Aranđelovcu, Krupnju, Mladenovcu, Kosjeriću, Paraćinu, Požegi, Mionici, Ubu, Raški, Pančevu, Topoli, Osečini, Rači, Smederevu, Rekovcu, Bresnici, Boru, Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, Kniću, Užicu, Kragujevcu, Novom Sadu, Bajinoj Bašti, Obrenovcu, Gornjem Milanovcu, Subotici, Smederevskoj Palanci, Kruševcu, Zaječaru, Prijepolju, Ivanjici, Pirotu, Priboju, Novoj Varoši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari