Otvaranjem izložbe slika „Runda“ mladog kučevačkog slikara Bojana Veljkovića i koncertom Ansambla narodnih igara i pesama „Branka Krsmanovića“ u Kučevu su počeli ovogodišnji 47. po redu „Homoljski motivi“, smotra izvornog narodnog stvaralaštva sa najdužom tradicijom u Srbiji. Manifestacija će trajati do naredne subote 30. avgusta.

Već drugog dana ove manifestacije održan je naučni skup pod nazivom „Zvižd i Pek“, a uveče izložba slika „Homoljska bajka“ autorke Zagorke Zage Srbović iz Neresnice i koncerti „Čuvari sna“ Braće Teofilović i „Misterija Karpotika“. U okviru smotre, kao prateći programi, je niz koncerata, likovnih izložbi, pozorišnih predstava, književnih večeri, sve u cilju da se Smotra približi što široj publici. Homoljski motivi nisu samo najstarija već i najznačajnija manifestacija ove vrste u Srbiji.

Smotru čini nekoliko programskih celina. Koncert izvornih grupa biće održan u subotu, 30. avgusta. To je centralni 6deo manifestacije na kome svake godine, umeće u pesmi, igri i svirci prikaže oko 500 odabranih narodnih umetnika iz 25 folklornih grupa i Kulturno umetničkih društava iz raznih krajeva Srbije. Uoči glavnog saborskog dana održaće se i 9. Festival „Truba Miroslava Mileta Matušića“ koji će okupiti najbolje trubače iz cele Srbije.

Ova manifestacija po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja iz proteklih vremena. Blizu 500 učesnika, dođe u Kučevo da pokaže pesmu, igru, svirku, običaje i nošnju, svoga kraja. Da se takmiči u pripremanju starih narodnih jela ili u izboru za najlepšu pastiricu Smotre. 3Temperamentne vlaške igre, kao i mirne i raspevane melodije, ritualne igre i pesme vezane za praktičan život i svakodnevne potrebe, narodni instrumenti i ansambli – sve to zajedno utkano je u Homoljske motive. To je smotra tradicije, običaja i kulture, koji se na ovim prostorima vekovima čuvaju i neguju.

Organizatori – Centar za kulturu „Veljko Dugošević’’ i Turistička organizacija, svih ovih godina žele da bogatstvom, odnosno raznovrsnošću programa Smotru učine atraktivnijom kako za građane opštine Kučevo tako i za mnogobrojne posetioce koje očekuju. Svaki dan trajanja manifestacije biće praznik za ljubitelje i poklonike kvalitetne muzike, pisane reči, slikarstva, pozorišta i iznad svega za poštovaoce tradicije i kulturne baštine naroda koji žive na ovim prostorima. Generalni sponzor ovogodišnje 47. Smotre izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi’’ je „ABM-INTERNACIONAL’’ a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i opština Kučevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari