Zbog decenijskih problema izlivanja reke Pek, u Kučevu je pre dve godine završena prva faza projekta na sanaciji i uređenju korita ove zlatonosne reke a investitori su ,,Srbijavode’’ i ova homoljska opština. Reč je o uređenju pečkog korita u dužini od dva i po kilometara i uklanjanje takozvanih ,,čepova’’ koji su bili glavni uzroci dosadašnjeg zaustavljanje bujičnih voda i plavljenja naselja na levoj obali reke. U toku je realizacija druge faze ovog projekta.

– Radilo se i na saniranju nasipa kod prelaze železničke pruge na samom ulazu u grad Kučevo gde je Pek često plavio a posledice toga bile su velike materijalne štete. U planu generalne regulacije grada Kučeva predviđeno je i popunjavanje takozvanih kaseta sa obe strane reke koje su sada u zoni podizanja buičnih pritoka sa gravitacionim ulivanjem u korito Peka. Na tim mestima radiće se i proširenje gradskog jezgra za bezbedniju gradnju u priobalju reke Pek. Iz korita reke kod mosta u Kučevu izvađeno je preko šestotina kubika peska.

Prošle godine završen je projekat ,,Zajednički napori za zaštitu i upravljanje rekom Pek, na području opština Veliko Gradište,Kučevo i Majdanpek. – Projekat je finansijski podržala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u okviru Programa Ehčenč 3,a implementirala ga opština Veliko Gradište u saradnji sa opštinama Majdanpek,Kučevo, slovenačkom opštinom Poljčane i organizacijom civilnog društva Unija ekologa-Uneko iz Beograda.Vrednost ovog projekta bio je 148 hiljada evra. Ovim projektom uzorci vode prikupljenih na terenu obavlja se u labaratoriji u Velikom Gradištu, formiranoj i opremljenoj ne samo za potrebe ovoga projekta već i za nastavak aktivnosti praćenja kvaliteta vodnih resursa na slivnom području reke Pek. Labaratorija se nalzi u prostorijama srednje škole u Velikom Gradištu i na usluzi je svim građanima. -Za opštinu Kučevo ovaj projekat je od velike važnosti na osnovu kojeg su kučevljani dobiti katastar zagađivača i svih vodoizvorišta na ovom području,ističe Dušan Todorović,koordinator projekta.-Projekat za zaštitu i integralno upravljanje rekom Pek ima za cilj i unapređenje upravljanja prirodnim resursima u slivnom području .Nivelacijom terena stvaraju se i uslovi za proširenje parking prostora kod gradskog bazena gde se planira i izgradnja sportsko-rekreativnog Kongresnog centra.

Ovih dana počela je i realizacija još jednog projekta na uređenju priobalja ove zlatonosne reke. Reč je projektu proceđivanja podzemnih voda i zaštita od plavnih talasa. Ovi radovi su jedan od prioriteta Opštinskog štaba za vanredne situacije,jer se završetkom ove investicije sprečava plavljenje naselja Pek 1.Investitor je Javno preduzeće ,,Srbija vode’’ i opština Kučevo, a izvođač radova je ,,Vodoprivreda’’ iz Požarevca. Po ovom projektu čija je vrednost oko 3 miliona dinara biće izmuljano oko 15.000 kubika zemlje i gde će radova trajati oko dvadesetak dana obaviće se i sanacija regulisanog toka reke Pek čišćenjem leve i desne obale u dužini od 2,5 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari