Počelo asfaltiranje Vojvode Putnika u Nišu nakon pet meseci odugovlačenja: Zbog te ulice građani su protestovali i pisali peticije 1Foto: Zvaničan facebook nalog gradonačelnice Niša

Počelo asfalitiranje ulice Vojvode Putnika, objavila je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Kratka “slavodobitna” vest osvanula je nakon bezmalo pet meseci rekonstrukcije jedne od najprometnijih ulica u Nišu, koju su pratila protestna okupljanja i peticija građana.

Sotirovski je nedavno najavila asfaltiranje i dodala da će nova trafo-stanica u tom delu grada, zbog koje su između ostalog radovi kasnili, biti izgrađena naknadno.

Rokovi za završetak rekonstrukcije ove ulice odlagani su nekoliko puta.

Stanovnici su se žalili na prašinu, raskopane trotoare, isključeno ulično osvetljenje i prekide radova, a vlasnici prodavnica i kafića ukazivali su da im je promet drastično opao od kada je krenula rekonstrukcija.

Oni su u peticiji, predatoj nadležnima u julu ove godine, zahtevali zakonito, bezbedno i efikasno izvođenje radova na rekonstukciji ulice.

Počelo asfaltiranje Vojvode Putnika u Nišu nakon pet meseci odugovlačenja: Zbog te ulice građani su protestovali i pisali peticije 2
Foto: Youtube/ printscreen/ TV Belle amie

Tražili su da se radovi ne prekidaju već izvode “u skladu sa ugovorenom dinamikom”, kao i da se gradilište obezbedi, zabrani prolazak vozila dok se radovi ne okončaju, omogući bezbedan pešački saobraćaj celom dužinom trotoara, kao i bezbedan pešački pristup kućama i lokalima.

Zahtevali su i kontinuirano snabdevanja vodom i strujom, bolje regulisanje ulične rasvete, postavljanje građevinske table sa zakonom propisanim podacima o radovima.

Tražili su i da im nadležni ponude predlog o nadokadi štete svim firmama koje su pogođene odugovlačenjem rekonstrukcije.

Peticija je upućena gradonačelnici, gradskim upravama, Sekretarijatu za planiranje i izgradnju, Zavodu za urbanizam, građevinskoj inspekciji i ombudsmanu Niša.

Gradski zvaničnici su tada kazali da je rekonstrukcija obustavljena zbog izgradnje trafo-stanice i bandera koje treba da ukloni preduzeće “Novi Niš”, uz saglasnost EPS-a.

Gradonačelnica Sotirovski je precizirala da će radovi biti nastavljeni kada se uklone kompletni kablovi i izgradi trafo-stanica, ocenjujući da “smo se svi malo razmazili”.

“Ovo nije obična rekonstrukcija, već izgradnja potpuno nove i veoma važne saobraćajnice sa dva kružna toka i sa svom komunalnom infrastrukturom i podzemnim strujnim kablovima. Reč je o obimnom poslu pošto moraju da postave nove vodovodne i kanalizacione cevi, izmeste električni kabovi, izgradi nova i poruši stara trafo-stanica”, kazala je ona.

Gradski većnik za izgradnju i planiranje Nenad Stanković je, pak, kao jedan od uspeha ove vlasti naveo početak izgradnje “Novog Niša”, koji se nalazi u Ulici Vojvode Putnika, dodajući da je investotor izgradnje tog naselja “obećao da će za završetak rekonstrukcije te ulice uplatiti 50 miliona dinara“.

Gradski zvaničnici nisu saopštili da li se aktuelni završetak rekonstrukcije finansira novcem investitora ili iz gradskog budžeta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari