Počelo grejanje u Vrbasu: Nema garancija da isporuka gasa ponovo neće biti prekinuta 1Foto: Oslobodimo Vrbas

Grejanje u Vrbasu počelo je za vikend, radijatori su bili topli, a građani se nadaju da će takvi i ostati.

Iz Opštine Vrbas kao i Javno-komunalnog preduzeća „Standard“, nisu zvanično saopštili da je krenulo grejanje, kao što nisu ni objasnili zbog čega je kasnilo pola meseca.

Iz Grupe građana „Oslobodnimo Vrbas“ kažu da je očigledno pritisak građana i uključivanje šire javnosti urodilo plodom.

– Građani će za vikend u stanovima konačno imati grejanje, a škole i predškolske ustanove će od ponedeljka biti tople. Ovo je mala pobeda za građane, a naša zajednička borba radi utvrđivanja svih detalja, vezanih za način donošenja i zakonitost Ugovora o javno-privatnom partnerstvu se nastavlja. Kako ne postoje nikakve garancije da do prekida grejanja u toku predstojeće zimske sezone neće ponovo dolaziti, istrajaćemo u našim zahtevima, koje smo izneli pred rukovodstvo opštine – rekli su iz „Oslobodimo Vrbas“.

Oni traže da se u što kraćemo roku dovedu u ispravno stanje sve kotlarnice na mazut, kako bi u svakom trenutku bile spremne za aktiviranje u slučaju prekida snabdevanja gasom od strane privatnog partnera.

Da se javno pokaže osnovni ugovor sa privatnim partnerom, kao i svi aneksi, sa mišljenjem opštinskog pravobranioca, kako bi se upoznali sa obavezama koje su u ime građana preuzete.

Da se obnaroduju izveštaji nadzora i tehničke kontrole nad svim radovima, koje je privatni partner izvršio i vrednost njegovog ulaganja u mrežu i podstanice.

– Tražimo i izveštaj o zastarelim potraživanjima, kako bi sugrađani videli eventualne zloupotrebe službenog položaja političara na vlasti i članova njihovih porodica, preko izbegavanja plaćanja usluge grejanja i umanjivanja računa. Istrajaćemo sa zahtevom da se član veća za komunalne poslove, Ivor Lukin, smeni sa te funkcije, zbog obmanjivanja javnosti u vezi sa početkom grejne sezone, nekompetentnosti i bahatosti, koja je svoj vrhunac doživela napadom i pokušajem davljenja odbornika opozicije u sali Skupštine opštine Vrbas – saopštili su iz „Oslobodimo Vrbas.

Podsetimo, građani Vrbasa su u petak održali protest ispred zgrade Opštine jer im još nije uključeno grejanje. Vrbas je bila jedina opština u Srbiji u kojoj nije počelo daljinsko grejanje.

Po odluci lokalnog parlamenta, grejanje u Vrbasu počelo je 15. oktobra, ali samo u skupštinskim spisima. U stvarnosti, Javno komunalno preduzeće „Standard“ je u blokadi i dužno je privatnom partneru novce za gas zbog čega grejanje nije bilo uključeno.

Ivor Lukin, koji je javnosti postao poznat jer je napao opozicionog odbornika, na poslednjoj sednici Skupštine, obećao je kako grejanje počinje najkasnije 15. oktobra.

Iako više do 90 odsto građana Vrbasa plaća redovno račune za grejanje, ovo javno preduzeće nije uplatilo privatniku čitavu prošlogodišnju sumu za potrošeni gas i u blokadi je 50 miliona dinara.

Zbog toga ova firma nije htela da isporuči gas „Standardu“ i se sve prelamalo preko leđa građana koji sa odnosom ova dva poslovna subjekta zapravo nemaju ništa.

Tako više od 1300 stanova i oko 5000 stanovnika nije imalo grejanje, a dva dana su protestovali i gimnazijalci škole „Žarko Zrenjanin“ jer su sedeli u hladnim učionicama.

Zamenik predsednika opštine Jovan Kovačević i predsednica Skupštine opštine Tijana Aleksić, u petak su na razgovor u zgradu opštine primili nekoliko predstavnika građana i organizatora protesta.

Na sastanku je rečeno da će dug platiti AP Vojvodina ili republika, te da će grejanja biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari